Gazeteci Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen sözleri nedeniyle, TELE1'e 7 gün yayın durdurma ve yüzde 5 idari para cezası verildi. Siyasilerden basın örgütlerine karara yönelik tepki yağdı.

Şimdi de TELE1’in ekranı karartıldı
Merdan Yanardağ geçen günlerde tutuklanmıştı. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

İktidarın sansür aygıtı RTÜK, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen sözlerinin çarpıtılarak dolaşıma sokulmasının ardından TELE1’e 7 gün yayın cezası verdi. RTÜK ayrıca kanalın yüzde 5 idari para cezasına da çarptırıldığını duyurdu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gazeteci Merdan Yanardağ'ın katıldığı programda, "bölücü terör örgüt elebaşını övdüğü, yargı organlarını aşağıladığı, toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" gerekçesiyle TELE1'e, 7 gün yayın durdurma ve üst sınırdan idari para cezası verdi. RTÜK'ten yapılan açıklamada, Üst Kurul'un haftalık olağan toplantısında, izleme raporunun ayrıntılarıyla ele alındığı aktarıldı. Açıklamada, PKK Lideri Abdullah Öcalan için, "Türkiye'de en uzun süre yatan siyasi mahkûm" şeklindeki sözlerinin, düşünce özgürlüğü ve medyanın bağımsızlığı kapsamında değerlendirilemeyecek türde olduğu savunuldu. Açıklamada, müzakereler sonunda, 6112 sayılı Radyo Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un "Yayın Hizmeti İlkeleri"ni düzenleyen maddesini ihlal ettiği kaydedilen TELE1'e, 7 gün yayın durdurma ve üst sınırdan para cezası verilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.

HALkI CEZALANDIRIYORLAR

Karara ilişkin açıklama yapan RTÜK üyesi İlhan Taşçı, “D bendinden ceza verilse Merdan Yanardağ’ın programı 5 kez durdurulacaktı. Ama başka maddeden 7 gün ceza verdiler. Ceza durdurulmazsa TELE1 1 hafta kararacak. Bu halkın cezalandırılması anlamına gelir” dedi.

Kararın ardından siyasiler ve basın örgütlerinden de tepki yağdı. CHP’li milletvekilleri arasında yer alan Seyit Torun, “Farklı fikirleri susturma amacı güden bu cezalar TELE1’i de gazetecileri de yıldıramaz” derken Özgür Karabat ise “Yargı eliyle gazeteciler tutsak edilirken RTÜK eliyle de TV’ler susturuluyor” mesajını paylaştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Anlaşılıyor ki RTÜK saraydan talimatı almış. RTÜK denetleme kurumu değil muhalif kanallara ceza kesme kurumu haline geldi. Bu ekran karartma değil kapatma cezasıdır” ifadelerini kullandı.

Basın Konseyi de TELE1’e verilen cezanın ardından açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) ifade özgürlüğü kapsamındaki bir yayını gerekçe göstererek TELE 1 televizyon kanalının bir hafta süreyle yayınının durdurulması ve en üst orandan idari parası cezası uygulaması kararı, ifade ve basın özgürlüğünün askıya alınmasıdır” denildi. Cezanın, iktidarın özgür medyayı susturma çabasının bir kanıtı olduğu belirtilen açıklamada bu çabanın nafile olduğunun altı çizildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de kararın ardından tepkisini gösterdi. Yapılan açıklamada yurttaşın bilgiye erişim hakkının engellenmeye çalışıldığı vurgulanırken “RTÜK’ün kararları ölçüsüz, orantısız ve Anayasa’ya aykırıdır. RTÜK aldığı kararlarla kamusal meseleleri tartışmaktan caydırmayı hedeflemektedir. Sansür ve oto sansürü yaygınlaştırmaktadır” denildi. 

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Yanardağ’a "Gazeteci kılıklı terör sevici" diyerek nefret kustu. 

ZORBALIĞA BOYUN EĞMEYECEĞİM

Tutuklu TELE1 Genel Yayın Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Türkiye Komünist Partisi (TKP) avukatları aracılığı ile kamuoyuna mektup gönderdi. Yanardağ mektubunda "Zorbalığa boyun eğmeyeceğim" dedi. Kullandığı ifadelerin siyasi analiz olduğunun altını çizen Yanardağ, "Bir dostumun dediği gibi kimse endişe etmesin, Silivri soğuk değil. Bana destek veren herkese selamlarımı, saygılarımı ve sevgilerimi iletiyorum" ifadesini kullandı.

Yanardağ, tutuklanmasının amaçları arasında muhalefet bloğunun parçalanmak istenmesi olduğuna dikkat çekti. Tutuklanma sürecinde İYİ Parti'nin aldığı tutumun ise bu amacın kısmen başarıya ulaştığının göstergesi olduğunun altını çizdi. "İktidarın yaptığı yeni bir açılım hazırlığını 'suçüstü' yakaladım" diyen Yanardağ, "İktidar alanı daralan gerici faşist koalisyon yeni dayanaklar arıyor. Bunlardan biri de İmralı üzerinden geliştirilebilecek yeni bir açılım siyasetidir" ifadelerini kullandı.