Hükümet kurma krizinin yaşandığı Peru’da çiftçiler, maden işçileri ve metalurji fabrikası çalışanlarının aralarında olduğu sendika üyeleri yol kapatma eylemleriyle hükümeti uyardı: Çalışma koşullarını iyileştirin ve haklarımızı gasp eden yasal düzenlemeleri geri çekin.

Şimdi söz sırası işçilerde

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Peru’da geçen aydan bu yana süren hükümet krizi aynı zamanda eşitsizliğin gittikçe derinleşmesine tepki duyan işçileri tetikledi. Eski Devlet Başkanı Martin Vizcarra’nın görevden alınmasıyla başlayan protestolar sonucu bir haftada üç başkan değişikliğinin yapıldığı ülkede bu kez işçiler üretimden gelen gücünü eylemlere taşıdı. Çalışma koşullarının ve ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle iş bırakan ve başkent Lima’ya çıkan ana yolları kapatan çiftçilere başka iş kollarında bulunan sendikalı işçiler destek verdi. Devlet Başkanlığı görevini üstlenen Dünya Bankası’nın eski danışmanlarından Francisco Sagatisti’nin ise istifası isteniyor.

KAZANIM ELDE EDİLDİ

Ülkedeki çiftçiler, ihracatçı şirketlere vergi indirimi sağlayan ve süreyi 2031’e kadar uzatan tarım yasasının geri çekilmesi için düzenledikleri eylemler sonucu kazanım sağladı. Çiftçilerin bir haftadır süren yol kapatma eyleminin ardından Meclis’e söz konusu yasanın yürürlükten kaldırılması için sunulan tasarı önceki gün 114 oyla kabul edildi. Polis güçleri, başkente 250 kilometre uzaklıkta olan Ica’da eylem yapan çiftçilere ateş açmış, 19 yaşındaki bir çiftçi hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine birçok bölgede çiftçilerin yol kapatma eylemleri artmıştı.


OTOYOLU KAPATTILAR

Maden işçileri ise diğer işçilere tanınan yıllık ikramiye ve tatil süresi gibi haklardan muaf tutan yasal düzenlemeye tepkili. Çiftçilerin eylemine de omuz veren maden işçileri, önceki gün başkent Lima’ya gıda tedariki için kullanılan bir otoyolu kapattı. La Oroya kasabasında bulunan Doe Run isimli devlete ait metalurji fabrikasından yüzlerce sendika üyesi de maden işçilerinin eylemine destek verdi. La Oroya işçi sendikasının lideri Luis Castillo, “Hükümete defalarca yaptığımız uyarılarda ağır çalışma koşullarını kabul etmeyeceğimizi beyan ettik. Şartlarının iyileştirilmesini talep eden ve yasal düzenleme isteyen maden işçilerini destekliyoruz” açıklaması yaptı.

Ülkede geçen ay yolsuzluk suçlamasıyla görevden alınan neoliberal devlet başkanı Martin Vizcarra’nın yerine aşırı sağcı Manuel Merino’nun göreve getirilmesi ülkede büyük protestolara neden olmuş, eylemlere polisin gerçek mermiyle müdahalesi sonucu üç kişi hayatını kaybetmişti. Merino tepkiler sonucu istifa ederken Francisco Sagatisti göreve getirilmişt