Ziraat Bankası'nın yüzde 51 hissesini devralacağı Simit Sarayı'nın sahibi kim? Borcu ne kadar? Kaç yılında kuruldu?

Simit Sarayı hakkında tüm bilinenler

Yüzde 51'inin Ziraat Bankası tarafından satın alınmasının gündeme gelen Simit Sarayı son günlerin en çok konuşulan konulardan biri oldu. 2002 yılında Haluk Okutur, Mehmet Tarakçı ve Abdullah Kavukçu tarafından kurulan Simit Sarayı markasının yaklaşık borcunun 500 milyon dolar olduğu ve zor günlerden geçtiği belirtiliyor.

Ziraat Finans Grubu'na bağlı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (Ziraat GSYO) Simit Sarayı'nın yüzde 51 çoğunluk hissesini devralmak için Rekabet Kurulu'na başvurdu.

Ziraat Finans Grubu'na bağlı Ziraat GSYO da hâlihazırda bu tip yatırımlar yapmak için kuruldu. 2018 yılında kurulan şirketin amacı yerel şirketlere ortak olmaktı. Geçen ağustos ayında hazırlanan bir düzenleme ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yurt içi veya dışındaki şirketlere ortak olabilmesinin önü açılmıştı.

Ziraat Finans Grubu'nun Simit Sarayı'nın yüzde 51'i için ne kadar ücret ödeyeceği bilinmiyor. Fakat iki sene önce Suudi ortak Fawas Alhokair firmanın yüzde 10'unu 100 milyon dolara satın almıştı. Yani şirketin piyasa değerlemesi o tarihte 1 milyar dolar olarak yapılmıştı.

Simit Sarayı'nın Türkiye'deki en büyük iş verenlerden biri. Şirketin 25 ülkede 11 bini aşkın personeli bulunuyor.

Öte yandan Simit Sarayı'nın avukatının AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel’in ortağı Mustafa Doğan İnal olduğu ortaya çıktı.simit-sarayi-hakkinda-tum-bilinenler-662170-1.

ABDULLAH KAVUKÇU KİMDİR?

Abdullah Kavukcu, 1973'de Erzincan’da dünyaya geldi. İlkokulu ve ortaokulu Erzincan’da tamamladıktan sonra kazandığı Anadolu Lisesinde okumak için İstanbul’a geldi. Aynı zamanda ticareti öğrenmesi için babasının açtığı markette çalıştı. Daha sonra Kapalıçarşı’da ticari yaşamına devam etti.

Abdullah Kavukcu; 2002 yılında Haluk Okutur ve Mehmet Tarakçı ile birlikte Simit Sarayını kurdu. 2009'da yeni bir yatırım olarak Türkiye’de ilk kez otoban Avm projesini gerçekleştirerek Parkshop Avm’yi hizmete açtı.

2012'de Simit Sarayı İcra Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen Kavukcu aynı zamanda Kavukcu Grup Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmekte, şirket bünyesindeki inşaat, gıda, yönetim ve danışmanlık gibi farklı iş kollarıyla da faaliyet göstermektedir.