Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetiyle ilgili soruşturmada tutuklu sayısı 6'ya yükseldi. Soruşturma kapsamında bugüne kadar toplam 17 şüpheli gözaltına alındı bu kişilerden aralarında MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Köktürk’ün de bulunduğu 6'sı tutuklandı. Serbest bırakılan 5 kişiden birinin tetikçilere yardımla suçlanan ve MHP'li milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde gözaltına alınan Tolgahan Demirbaş olduğu biliniyor.

Sinan Ateş suikastı: Cinayete ilişkin neler biliniyor, soruşturmada son durum ne?

HABER MERKEZİ

Eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Sinan Ateş, 30 Aralık’ta Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Cinayetin ardından Ankara Valiliğince yapılan açıklamada, gelişmelerden kamuoyunun bilgilendirileceği belirtilirken MHP’den herhangi bir açıklama gelmedi.

Ateş cinayetine ilişkin soruşturmada ilk gözaltılar cinayetten bir gün sonra 31 Aralık tarihinde gerçekleşti. Valilik açıklamasında cinayet faillerinden olduğu değerlendirilen 1 kişi ve olaya karışan 2 kişi olmak üzere toplam 3 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. Gözaltı sayısı aynı gün 5’e yükseldi.

İLK TUTUKLAMA KARARLARI CİNAYETTEN 4 GÜN SONRA

Gözaltına alınanlardan şüphelilerden birinin MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Köktürk olduğu öğrenildi. Cinayete ilişkin suskunluğunu sürdüren MHP, gözaltına alınmasının ardından Köktürk’ün adını üye listesinden sildi. Bu sürede hala ne iktidar partisi AKP’den ne de Ateş’in partisi MHP’den herhangi bir açıklama yapıldı.

Gözaltına alınan 5 şüphelinin, saldırı sırasında motosikleti kullandığı saptanan Vedat Balkaya ile Hakan S. ve Zekeriya A., olduğu belirtildi. 3 şüpheli "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan tutuklandı.

GÖZALTILARDAN BİRİ MHP’Lİ VEKİLİN EVİNDE GERÇEKLEŞTİ

Ateş cinayetine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 şüpheliden birinin cinayeti işleyen tetikçilere yardım etmekle suçlanan eski Ülkü Ocakları Genel Merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş olduğu ortaya çıktı.

Demirbaş’ın dosyada şüpheli olduğu ve MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde gözaltına alındığı öğrenildi. Ancak Demirbaş, ifadesi alınmadan savcılık kararıyla serbest bırakıldı.

Demirbaş’ın Vedat Balkaya (tutuklandı) silahı kullanan Eray Özyağcı (firarda) ve bu iki şüpheliyle bağlantılı olduğu belirtilen "Dodo" lakaplı Doğukan Çep (firarda) ile bağlantılı olduğu öğrenildi.

SOYLU’DAN İLK AÇIKLAMA: SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

Soruşturma sürecine ilişkin ilk açıklamayı dün (4 Ocak) yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, cinayetinin tetikçilerine yardımla suçlanan Tolgahan Demirbaş'ın MHP'li vekil Olcay Kılavuz'un evinden gözaltına alındığına ilişkin soruyu "Araştırmalar kamuoyu nezdinde bilgilendirme yapılarak ilerleyecektir" şeklinde geçiştirdi.

Net yanıt vermekten kaçınan Soylu, soruşturmanın Ankara Cumhuriyet Başsaavcılığı ve Emniyet Genel Müdürülüğü koordinasyonunda yürütüldüğünü, bağlantılı iki kişinin daha arandığını ve gerekli açıklamaların yapılacağını söylemekle yetindi. Soylu, MHP’li vekil Olcay Kılavuz’un cinayetten 4 gün önce kendisine yönelik ziyareti konusunda da sessiz kaldı.

MHP’DEN İLK AÇIKLAMA 4 OCAK'TA GELDİ

Cinayete yönelik sessizliğini sürdüren MHP’den ilk açıklama Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’dan geldi. Yalçın, yaptığı yazılı açıklamada suçlamaların” MHP’ye yöneltildiğini savunarak “Susup sükut ettiysek, fitne kazanını kaynatan dönek, hain ve facirlerin ateşine odun taşınmasına engel olmak istediğimizdendir. Zaman her şeyin ilacıdır. Bazen sabretmeyi bilmek gerekir. Sabırlıyız ama zayıf asla değiliz. Beklemesini biliriz ama mütereddit değiliz. Sabrımızı sınayanlara da hayat ve siyaset dersi vermekten imtina etmeyiz. Zaman, MHP'nin davasında ve tutarlı politikalarındaki haklılığını gösterecektir” dedi.

TUTUKLU SAYISI 6’YA YÜKSELDİ

Habertürk, detaylı bilgileri kamuoyu ile paylaşılmayan soruşturma sürecinde toplam 17 kişi hakkında adli işlem yapıldığını aktardı.

Soruşturmada 3 Ocak'ta gerçekleşen 3 tutuklama kararının ardından AA'nın aktardığına 4 Ocak'ta da (dün) MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Köktürk'ün aralarında bulunduğu 3 şüpheli daha dün tutuklandı. Böylece soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 6'ya ulaştı.

Tutuklanan diğer isimlerin M.U. ve M.Y., olduğu, E.U., isimli şüphelinin de yurt dışına çıkma yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.

Gözaltı ve tutuklamalara ilişkin detalı bir kamuoyu bilgilendirilmesi yapılmazken silahı kullananlardan Eray Özyağcı cinayetle bağlantılı olduğu belirtilen "Dodo" lakaplı Doğukan Çep henüz yakalanamadı.

2013 yılında Maltepe Gülsuyu’nda uyuşturucu çetelerini protesto için yürüyüş yapanlara ateş açan ve Hasan Ferit Gedik’i öldüren Doğukan Çep, 2015’te 35 yıl hapis cezası almasına rağmen firardaydı.

SİYASİ SUİKAST İDDİASI

Ateş'e yönelik suikast, düzenlendiği günden itibaren soru işaretlerine neden oldu.

Bir iddiaya göre; 2019 yılında Devlet Bahçeli’nin sağlık sorunu nedeniyle hastaneye kaldırıldığı süreçte dönemin Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş, "Bahçeli’ye bir şey olursa kim genel başkan olacak?" sorusunu ortaya attı. Sorusunun, Bahçeli’ye ulaştırıldığı süreçte Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı görevinden alındı. Ateş hakkındaki “FETÖ iltisakı” iddialarının da görevden alınmasının ardından gündeme getirildiği” konuşuluyor.

Ateş’in görevden alınması sürecinde, Mersin Ülkü Ocakları Başkanı Çağrı Ünel’in söz konusu karara karşı çıktığı ardından görevden alındığı belirtiliyor. Ünel görevden alınınca Ünel’in ‘cezalandırılmasını isteyen’ bazı kişiler Adana’dan Mersin’e gidiyor. Söz konusu kişilerin saldırdıkları Ünel, silahını kullanıyor. Olay sonrası Emrullah Kaplan isimli ülkücü hayatını kaybediyor.

Ateş suikastının Emrullah Kaplan’ın ölümüne karşı bir misilleme olduğu iddia ediliyor.

SİYASİLERİN İLK TAZİYE MESAJLARI

Saldırının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, sosyal medya hesaplarından taziye mesajı yayımladı.

Kılıçdaroğlu, "Uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden, Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı Sinan Ateş'e Allah'tan rahmet, ailesine, dostlarına başsağlığı diliyorum. Devlet, bu cinayeti tümüyle aydınlatmalıdır. Sokakları karıştırmak isteyenlerin oyunlarına düşülmemelidir" dedi.

Karamollaoğlu, "Ateş'in uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybettiğini büyük bir üzüntü ve endişeyle öğrendim. Ateş'e Allah'tan rahmet, ailesine ve camiasına sabır ve başsağlığı diliyor; saldırının tüm yönleriyle aydınlatılmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekilli Cemal Enginyurt da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ateş'in "şehit edildiğini" söyledi.

CİNAYET NASIL İŞLENDİ?

Sinan Ateş, 30 Aralık tarihinde öğlen saatlerinde arkadaşı Selman Bozkurt ile Çankaya ilçesi Çukurambar semtindeki Kızılırmak Mahallesi'ndeki ofisinden çıkarken motosikletli iki kişinin silahlı saldırısına uğradı.

Saldırıda Ateş, başına isabet eden kurşunla ağır yaralandı. Olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ekibi tarafından kalp masajı yapılan Ateş, ardından özel bir hastaneye kaldırıldı. Ateş, hastanede yapılan müdahalere rağmen kurtarılamadı. Saldırganlara silahıyla karşılık veren Selman Bozkurt ise yaralı kurtuldu.

Görgü tanığı Ahmet Karaca, DHA'ya yaptığı açıklamada, "Saldırgan motosikletle geldi, bir kişiydi. Diğer taraftakiler iki kişiydi. Biri yaralıydı, yerde yatıyordu. Silahla birbirlerine ateş açtılar. Her yer mermi kovanıyla doldu. Ben sesleri duyunca kaçtım, yere toprağın üzerine yattım" dedi.

Ateş'in cenaze töreni Bursa Ulu Cami’nde yapıldı.

Törene, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ve AKP Milletvekili Refik Özen de katıldı.

MHP ve Ülkücü Ocaklarından cenazeye katılım olmadı.