İstanbul’da birçok şubesi bulunan Çınar Koleji’nin ünite değerlendirme sınavı için ekstra ücret istediği öne sürüldü. Kolejin ayrıca müfredat derslerini de parayla sattığı belirtildi. Kurum yöneticileri iddiaları yalanladı.

Sınav için yüksek ücret iddiası
Fotoğraf: DHA

Mustafa KÖMÜŞ

Fahiş fiyatlarla ve usulsüzlüklerle gündeme gelen özel okullara ilişkin mağduriyetler bitmiyor. İstanbul’un birçok noktasında kampüsü bulunan Çınar Koleji’nde öğrencilerden sınav için para talep edildiği öne sürüldü. Okulda öğrencileri okuyan veliler, şikayetvar platformuna girdikleri iletilerde müfredat derslerinin dahi kendilerine parayla satıldığını iddia etti.

MAĞDUR EDİLDİK

Kurumla ilgili birden çok şikayetin olduğu ortaya çıktı.İdil isimli bir kullanıcının Çınar Koleji hakkında yaptığı şikayet şöyle:

“9 senedir bu okuldayım. 7’nci ve 8’inci sınıfta 2 öğrencim var. Çocuklarım sınavlara alınmamaktadır. Sınavlar için yüksek ücret talep edilmektedir. Sözleşmemde böyle bir ibare yoktur. Bu sınavlar eğitim ücretinin içindeyken bu sene artı para istenmektedir. Bu konu ile ilgili bilgilendirme bize yeni haber verildi ve çocuklarım sınava alınmıyor. Dersten çıkarılıyorlar. Resim müzik gibi atölye dersleri için de ayrıca ücret talep ediliyor. Kısaca bu okulda ekstra para verip özel ders almazsak sınavlara da derslere de alınmıyoruz. Müfredat derslerini bize parayla satmaya çalışan kurum için adalet karşısında haklarımızı arayacağız.”

Kolejde 3 öğrencisi olduğunu belirten Gacha isimli kullanıcının yazdıkları ise şöyle: “Çınar Koleji’nde okumakta olan 3 öğrencinin velisiyim. 8. sınıfta okumakta olan öğrencimi deneme ve ünite sınavlarına alınmıyorlar bu sınavlar için ekstra yüksek ücretler istendi ödemediğimiz takdirde sınava alınmayacağını söylediler. Halbuki kayıt esnasında bize bir bilgi verilmediği gibi geçen senelerde de kurum sınavları eğitim ücretinin içindeydi. LGS öğrencimi mağdur ettiler.

Diğer kızlarımda ise bu seneye kadar ücret alınmayan kodlama dersi ücretli hale getirilip ücreti ödeyenler derse alınıp ücreti ödemeyenler derse alınmamaktadır ve bu ücretli kodlama dersi ders saatleri içinde yapılmaktadır. İdarenin tutumuyla ilgili sıkıntılar yaşamaktayız.”

Burcu isimli kullanıcı ise şu ifadeleri yazdı: “Bu okuldaki 8. Senemiz bu sene bir ilki gerçekleştiren okulumuz 8. Sınıfta yapılacak olan ünite değerlendirme ve denemelere yüksek ücretler istemiş kurum tarafından denemelerin artık karşılanmayacağını dile getirmiş ve parayı ödemeyen çocukları artık denemeye almayacaklarını söylemişlerdir. Ünite değerlendirmelerine de alınmayan çocuklar diğer çocuklar sınava girerken dersten çıkarılacaktır.

Maalesef ki denemelerin paralı olacağı bilgisi ben kaydı yaptırdıktan çok sonra bana söylenmiştir ve sözleşmemde de yazmamaktadır. Okula ödemiş olduğum parayı sadece öğretmenlerin sınıfta ders anlatmasına ödemiş oldum. Başakşehir Genel Müdürlüğü’nden de hiçbir sonuç alamadım. Çocukların eğitim hakkını elinden alıp çocuklarımıza biçtikleri değer budur. Ben çok büyük hayal kırıklıkları yaşadım. Hakkımı asla helal etmiyorum.”

ÜCRET TALEBİ YOK

İddiaları sormak için aradığımız kurum yetkilileri ise şu bilgileri verdi: "Kurumumuzda ilave ücret uygulaması yok. Eğitim dönemi başladıktan sonra herhangi bir ücret talebimiz olmaz. Etkinlikler için bile bu böyledir. Sınava girerken de olmaz. Franchise uygulamamız vardı. Belki orada öyle bir şey yapılmıştır. Doğru değil bu bilgi."