Sınava da robotlar girecekse sorun yok

Japonya Ulusal Bilişim Enstitüsü, üniversite sınavında öğrencilerden daha yüksek puan alabilen bir program geliştirdi. Uzun zamandır yazmaya devam ettiğim bir konu ‘yapay zekâ’ şimdi sınav işine de el atmış görünüyor. İlk başta değişik bir haber gibi görünsede aslında riskleri olan bir konu. Her şeyden önce sınava hazırlanan, hatta ilk yıl başarısız olmuş tekrar giren bir öğrenci için bu durum daha sinir bozucu olabilir.

Hatırlarsanız robotların işlerimizi elimizden alacağını yazmıştım. Bu tabii ki öyle bir konu değil ama sentetik zekâların bu başarıları insanın canını sıkıyor. Matematik, fizik, tarih ve makale yazma bölümünden oluşan sınavda yapay zekâ 950 puan üzerinden 511 puan alırken, ülke genelinde öğrencilerin ortalaması 416 seviyelerinde çıkmış. Belli bir süre sonra tam puan aldığında şaşırmayız.

Peki bu tip haberler ile ilgili siz ne düşünüyorsunuz? Okuduğunuzda ilk tepkiniz ne oluyor? Bence bu konuda tartışmalıyız diye düşünüyorum. Sonuç olarak teknoloji ve zamanı hızla akan bir nehir olarak düşündüğümüzde şelaleye hızla yaklaşıyoruz. Dar zamanda karar vermeli ve tutunacak bir dal bulmalıyız kendimize. Yoksa gidişat gösteriyor, nehir bitecek. Şimdiden bu konuya hem alışmalı hem de çeşitli çözümler bulmalıyız. Kendi kendine yarattığımız bu sistem bizi yutabilir. Ben bilimkurgu filmlerini ‘adamlar amma da uydurmuş’ diye değil bize gelecekten haber veren elçiler olarak görüyor ve izliyorum. Sizlerin de bu şekilde bakması gerektiğini düşünüyorum. Mental olarak buna kendimizi en güzel hazırlayabileceğimiz yöntem sinema, belgesel ve kitaplar. Kurgulanmış bilim bize işlerin nasıl olacağını göstermek adına yırtınıp duruyor.