Sınavda 2’nci oldu, mülakatta elendi
Fotoğraf: Freepik

HABER MERKEZİ

Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı sınavında 2’nci olan İrem Melis Akgün, mülakatta "başarısız" denilerek elendiğini söyledi.

Mülakat sistemi sınavlarda başarılı olan adayların önüne çıkan en büyük engel. Çoğu başarılı aday mülakatta eleniyor. Bu durum ise ‘referans’ alımları gündeme getiriyor. Son dönemde savcıların ortaya çıkan ilişkileri gündemde geniş yer tutarken başarılı savcı adaylarının nasıl elendiği ise dikkat çekti.

Son olarak İzmir’de serbest avukat olarak çalışan İrem Melis Akgün 25-26 Aralık 2021 tarihinde yapılan Avukatlar için Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavından 94,85 puan alarak 2’nci sırada, Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavından 89,79 puan ile 99’uncu sırada başarılı olarak mülakata girmeye hak kazandı. Akgün, mülakatta sorulan sorulara eksiksiz olarak doğru cevap vermesine rağmen “Başarısız” denilerek elendiğini açıkladı.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaşadıklarını anlatan Akgün, yapılan mülakatta aday adaylarına tanınan 1 ila 2 dakika arası sürenin yeterli olmadığını söyleyerek, “Bu durum bile mülakatların ne kadar objektiflikten uzak olduğunu, idarenin tamamen keyfiliğine ve takdirine bırakıldığını, hatta yaşayanlar iyi bilecektir ki başarının değil "refarans”larının yarıştığı bu süreçti mülakatın tamamen göstermelik bir hal aldığını acı bir şekilde gözler önüne sürmektedir” diye konuştu.

Akgün, “Bu mülakat sistemi; bugün mesleğini layıkıyla yapamayan, bağlı olmaları gereken ilkeler adalet ve hukuka uygunluk ilkeleri olması gerekmesine rağmen bunu yerine getirmeyip farklı motivasyon ve hırslara sahip olan, mesleğe alınırken bile denetimsiz ve kötücül sistem tarafından rekabeti bozucu davranışlara yönlendirilen ve tüm bunları yaparken de eğilip bükülebilen; bundan dolayı da bağımsız olma niteliğini kaybeden, gölgesinden bile korkar hale gelen Hakim ve Savcıları seçer hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Akgün, kamuya alımlarda yapılan mülakatın kaldırılması ve liyakatı tespite ilişkin daha adil bir sistem oluşturulması gerektiğini kaydetti.