CHP'li Tanrıkulu, Sincan Çocuk Cezaevi’nde yedi çocuğun infaz koruma memurları tarafından dövülmesini TBMM gündemine taşıdı

Sincan Cezaevi'nde dövülen çocuklar Meclis gündeminde

BİRGÜN / ANKARA

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) yayımladıktan sonra internet sitesinden kaldırdığı Sincan Çocuk Cezaevi Raporu TBMM gündemine geldi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a BirGün'ün haberleştirdiği Sincan Çocuk Cezaevi’nde yaşananları sordu.

Tanrıkulu, robocop kıyafetli infaz koruma memurlarının çocukların bulunduğu odaya yangın söndürücü ve tazyiksiz su sıktığı, bazı çocukların darp sonucu yaralandığı, tekmelendiği ve kıyafetlerinin de çıkarıldığı olayla ilgili şu soruları yöneltti:

>> "Sincan Çocuk Kapalı Cezaevinde çocukların infaz koruma memurları tarafından dövüldüğü iddiaları doğru mudur?

>> 21 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştiği iddia edilen olaya ilişkin güvenlik kamerası kayıtları mevcut mudur?

>> Güvenlik kamerası görüntüleri mevcutsa incelenerek söz konusu iddialar doğrulanmış mıdır?

>> İnfaz koruma memurlarının cezaevindeki çocukları dövdüğü iddialarına ilişkin cezaevi yönetimi hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır?

>> Başlatılmışsa hangi personel hakkında ne tür işlemler yapılmıştır?

>> İlgili cezaevi güvenlik kameralarının karanlıkta çekim yapabilme özelliği var mıdır?

>> 2017-2019 yıllar arasında yıllar bazında 14 Kasım 2019 tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre toplam kaç çocuk cezaevinde şiddet gördüğüne dair başvuru yapmıştır? Yapılan başvuruların kaçı ile ilgili olarak ne tür işlemler yapılmıştır?

>> Şikayetlerin cezaevlerine göre dağılımı nedir?"