AKP iktidarıyla birlikte yaygınlaşan “yaşam tarzı” dayatması cezaevlerine kadar uzandı.

GÜNEY KONAK

AKP iktidarıyla birlikte yaygınlaşan “yaşam tarzı” dayatması cezaevlerine kadar uzandı. Cezaevlerinde Ramazan nedeniyle yemek saatleri 17.30’dan 19.30’a değiştirilirken, bu değişikliğe karşı çıkan ve oruç tutmayan tutuklular ise cezalandırılıyor. Son örnek sık sık ağır insan hakları ihlalleri ve keyfi uygulamalarla gündeme gelen Ankara Sincan 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan.

Cezaevi idaresinin Ramazan dayatmasına karşı çıkan siyasi tutuklu Halil Gündoğan'ın idarenin baskı ve tecridine maruz kaldı. Ramazan nedeniyle gerçekleştirilen yemek saati değişikliğinden mağdur olan ve bu uygulamaya itiraz eden Gündoğan üç ay iletişim cezası alırken, ailesi ve arkadaşlarıyla görüştürülmüyor. Ağabeyine yönelik baskıları gazetemize anlatan Kazım Gündoğan, çarşamba günü ziyarete giden teyzesinin ağabeyi ile görüştürülmediğini belirtti.

ÜÇ AY İLETİŞİM VE GÖRÜŞ YASAĞI
Ramazan dayatmasını kardeşi Kazım Gündoğan aracılığıyla kamuoyu ile paylaşan Gündoğan “Durumun laik bir ülkede oruç tutmayan vatandaşa yönelik haksız bir uygulama olduğunu, 23 Temmuz tarihinde konu ile ilgili itiraz dilekçesi verdiğini ve verdiği dilekçe nedeniyle kendisine üç ay iletişim (mektup, telefon, faks, telgraf yasağı) cezası verildiğini, yine benzer nedenlerden ötürü sık sık “açık görüş yasağı” vb. cezaların uygulandığını” belirtti.

PSİGOLOGLA GÖRÜŞMEYE ZORLANIYOR
Müebbet hapse mahkum siyasi tutuklu Gündoğan, cezaevi idaresi tarafından psikolog ile görüşmeye zorlandığını da belirtti. Açıklamada Cezaevi Müdürü Celalettin Konca döneminde baskıların daha da arttığı ve müdürün “her şey benim inisiyatifimdedir, cezaevini istediğim gibi yönetirim, ben cezayı veririm, siz de itiraz edin” diyerek hapishanede tam bir keyfi yönetim uyguladığı” dile getirildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yetkililer hakkında “görevi kötüye kullanmak, yaşam tarzını dayatmak” gerekçeleri ile suç duyurusunda bulunan Gündoğan’ın itirazı, İnfaz Hâkimliği tarafından reddedildi.

CHP’Lİ AYGÜN’DEN SORU ÖNERGESİ
Gündoğan’ın kardeşi Kazım Gündoğan konuyu Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün’e iletti. Soorun nedeniyle cezaevine giden Aygün, Halil Gündoğan ile görüşme yaptı ardından Gündoğan’ın anlatımları ve izlenimlerini, yazılı olarak yanıtlanması talebiyle soru önergesi olarak Adalet Bakanlığı'na sundu.

Bakan'a yöneltilen sorular şunlar: "Cezaevlerinde Ramazan ayı boyunca kahvaltı ve öğle yemeği verilmekte midir?, "Cezaevlerinde akşam yemek saatlerinin iftara göre ayarlandığı doğru mudur?, Oruç tutmayanlar için akşam yemeği hangi saatte verilmektedir? Ya da iftar saati öncesi yemek verilmekte midir?, Bu uygulama için itiraz dilekçesi yazan hükümlü Halil Gündoğan’ın üç ay iletişim yasağı aldığı doğru mudur? Sizce bu ceza adil midir?, İtiraz dilekçesi yazan hükümlü Halil Gündoğan’ın bu davranışından dolayı psikologa çıkmaya zorlandığı doğru mudur?, Bu uygulama Türkiye’deki bütün cezaevlerinde mi uygulanmaktadır? Yoksa cezaevi müdürlerinin inisiyatifine mi bırakılmıştır?”