58. Antalya Altın Portakal Film Festivali tüm heyecanıyla sürüyor. Festivalin direktörü Ahmet Boyacıoğlu gösterilen ilginin oldukça yoğun olduğunu ve sinema dolu günler geçirildiğini ifade ediyor.

Sinema dolu günler

Işıl ÇALIŞKAN

58’incisi gerçekleştirilen Antalya Altın Portakal Film Festivali tüm heyecanıyla sürüyor. Biletleri çıktıktan yedi saat sonra tükenen ve ek seansların koyulduğu festivale sinemaseverler yoğun ilgi gösteriyor. Geçen yıl festival koronavirüs salgını gölgesinde, sınırlı katılımla, sadece yarışma filmlerinin gösterimleriyle yapılan Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yıl programıyla da dikkat çekici. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başkanlığını yaptığı festival dünyanın önemli festivallerinden ödülle dönen filmlerin yanı sıra Türkiye’de ilk gösterimlerini yapacak yerli filmler yer alıyor. 9 Ekim’e kadar sürecek festivalin direktörü Ahmet Boyacıoğlu ile konuştuk.

58’inci Antalya Film Festivali’nde bu yıl izleyicileri farklı olarak neler bekliyor?
Festivali bu yıl da pandeminin gölgesinde yapıyoruz. Geçen yıl festivaller çevrimiçi düzenlenirken Antalya’nın olanaklarından yararlanıp başlattığımız açık hava sinemaları gösterimleri iyi bir çözüm oldu. Bu yıl da açık hava sinemalarını kullanıyoruz. Geçen yıl yurtdışından konuk ağırlayamamıştık. Bu yıl uluslararası yarışma filmlerinin yönetmenleri ve yabancı basından katılım var. Ulusal Yarışmalar’da her kategoride çok güçlü filmlerin yer aldığını söyleyebilirim. Uluslararası Yarışma filmlerimiz de çok güncel ve dünyanın içinden geçtiği döneme atıfta bulunan yapımlardan oluşuyor.

58 yıldır süregelen bir festival. Bir film festivalini prestijli yapan özellik nedir?
Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1960’lardan bu yana Ulusal sinemanın en önemli buluşma noktası olageldi. Festivalin en prestijli yanı Antalyalıların gösterdiği yoğun ilgi ve festivale sahip çıkma duygusu. Yarışmalı bölümlerdeki filmler Türkiye’de ilk kez Antalya’da görücüye çıkıyor. Bu da doğal olarak festivale olan ilgiyi artırıyor.

Geçen yıl kadınların 14 ödül alması oldukça yankı uyandırmıştı. Sizin bu konudaki yorumunuz nedir?
Her festivalde ödüller hep dikkat çeker, tartışılır ve yankı uyandırır. Her jüri farklı hassasiyetlerle, farklı bakış açılarıyla ödülleri belirler. Tabii ki kadınların emeklerinin görünürlüğü ve bunun ödüllendirilmesi çok kıymetli. Sinemamızdaki kadın yaratıcılara dikkat çekmeyi en baştan beri önemsiyoruz. Festivalimiz, toplumsal cinsiyet eşitliğini hedefleyen 5050x2020 sözleşmesini Türkiye’de ilk imzalayan festivallerden biri. Festival çalışanlarının yüzde 80’i kadınlardan oluşuyor. Seçilen filmlerden jürilere kadar her alanda cinsiyet eşitliğini amaçlıyoruz.

Festivale dair ilk izlenimleriniz neler?
Festival çok keyifli geçiyor. Yarışma heyecanı tüm kategorilerde devam ediyor. İlgi gerçekten çok fazla. Gelen konuklarımız burada olmaktan, filmlerini izleyicilerle buluşturabilmekten dolayı çok mutlular. Sinemayla dolu günler geçiriyoruz.

sinema-dolu-gunler-929072-1.
Ahmet Boyacıoğlu

***

Yeni yetenekler forum’da

Altın Portakal’ın önemli etkinliklerinden olan Antalya Film Forum bu yıl çevrimiçi gerçekleştiriliyor. Etkinliğin direktörü Müge Özen, bu akşam ödüllerin açıklanacağı Antalya Film Forum’un önemini şu sözlerle açıklıyor: “Bu yılki Forum, pek çok yeni sinemacıyı sektörle tanıştırıyor. Ayrıca beş platformda verdiğimiz toplam 18 ödülle projelerin gerçekleşmesi için itici bir güç olmaya çalışıyoruz.” Forum+ etkinliklerini hazırlarken İki kriterleri olduğunu belirten etkinliğin bir diğer direktörü Pınar Evrenosoğlu, “Birincisi herkesi kapsayıcı bir ortam yaratabilmek, yani etkinlikleri ücretsiz ve herkese açık yapmak; ikincisi ise, sektörün farklı alanlarına eğilebilmekti” diyor.