Sinemeda 2022’in en gözdeleri
Fotoğraf: IMDb

Murat TIRPAN

Pandeminin kısırlığının ardından 2022'nin sinema ve dizi dünyası için verimli bir yıl olduğu söylenebilir. Vizyonda ve platformlarda gösterime çıkan çok sayıda iş arasından seçim yapmak zor olsa da izleyenlere hatırlatmak, kaçıranlara da rehber olması amacıyla küçük bir yıl sonu seçkisi yapmaya çalıştık.

Vizyona Giren En İyi Üç Yabancı Film:

1- Everything Everywhere All at Once – (Her Şey Her Yerde Aynı Anda), Daniel Kwan ve Daniel Scheinert

Yıllar önce kocasıyla birlikte Çin'den Amerika'ya göç edip yeni bir hayata başlayan Evelyn’in dünyayı kurtarma görevini almasıyla başlayan hikâye hayatımızdaki olasılıklar ve seçimler hakkında çılgın bir hikâye. Bir dakika bile durmayan aksiyonu ile öyle değilmiş gibi dursa da aslında kendimize dair hüzünlü bir dram.

2- Drive my car, Ryûsuke Hamaguchi

Nerede bir Murakami uyarlaması varsa orada dikkate değer bir film olduğu kesin. Japon sinemasının yeni yeteneklerinden Ryusuke Hamaguchi’nin yönettiği bu sakin ve dokunaklı film yalnızlık, yolculuk, kayıplar ve yas hakkında. Kuşkusuz yılın en iyilerindendi.

3- Aşk Mark ve Ölüm, Cem Kaya

Başka birçok filmi es geçip listeye aldığımız Cem Kaya’nın belgeseli Almanya’daki Türkiyeli göçmenlerin yeni kuşağının yaşattığı bağımsız müzik kültürünün arşiv görüntüleri ve Kaya’nın müthiş kurgusu eşliğinde anlatıyor. Yönetmenin daha önceki işi Remake, Remix, Rip-Off gibi bu da kaçırılmaz bir deneyim.

Vizyona Giren En İyi Üç Türk Filmi:

1- Kurak Günler

Alper’in son filmi ülke konjonktürüne denk düşen, her şeyiyle usta işi bir hikaye. Çiçeği burnunda bir savcı olan Emre'nin Yanıklar kasabasına tayini çıktıktan sonra verdiği mücadeleyi anlatan yönetmenin belki en politik bu filmi Kültür ve Turizm Bakanlığının senaryoda değişiklik yapıldığından dem vurarak film için verdiği maddi desteğini çektiğini ve parayı faiziyle geri istediğini duyurmasıyla gündeme gelen filmin bu sayede gişedeki izleyici sayısı da artmıştı. Hala izlemediyseniz vizyonda.

2- Kerr

Ülkemizin Oscar aday adayı, Tayfun Pirselimoğlu’nun son filmi Kerr yönetmenin sinemasında artık bir zirve noktası. Bunu zamanında Yol Kenarı içinde yazmış olabilirim, evet, ama yönetmenin imzası olan üslubu hem koruyup hem de bizi şaşırtması son derece etkileyici. Kerr karanlık, tuhaf ve boğucu bir hikâye, tam da ülkeye benziyor.

3- Beni Sevenler Listesi

Emre Erdoğdu’nun filmi belki de yılın en “underrated” işi olarak kaldı ama işin doğrusu yenilikçi yapısıyla ülke sineması için önemliydi. Ünlülerin mahallesi Cihangir’in ünlülere malzeme sağlayan satıcısı Yılmaz’ın sevilmeye çalışma hikayesi izlemeye değer.

Hayal Kırıklığı:

Bebek Servisi, Hirokazu Kore-eda

Kore-eda'nın hayal kırıklığı yarattığı bir film bile izlenebilir seviyededir kabul ama öte yandan sanki aynı minvalde ve tonda anlatılan hikayeleriyle usta bizi biraz bunaltmadı mı artık?

2022 Platformlardaki En İyi Üç Yabancı Film:

1- Fire of Love - Sara Dosa, Disney

Volkanbilimci bir çiftin ilişkilerini yanardağlar eşliğinde, kendi çektikleri görüntüler üzerinden anlatan bir belgesel. Aşkın yanardağlarla, lavlarla birleştiği bu National Geographic belgeselini izlemediyseniz hiç durmayın yeni yılın ilk filmi yapın.

3- Decision to Leave (Ayrılma Kararı) Chan-Wook Park - Platform: MUBI

4- Barbarian, Zach Cregger - Platform: Disney +

Bonus:

Eat Your Catfish, Senem Tüzen, Adam Isenberg, Noah Arjomand -Platform: MUBI;

RRR, S. S. Rajamouli - Platform: Netflix;

Glass Onion: A Knives Out Mystery (Bıçaklar Çekildi: Gizemli Bir Serüven) - Platform: Netflix

2022 Platformlardaki En İyi Beş Yerli Dizi:

En iyi beş Yerli Dizi :

1- Sıcak Kafa- Netflix

Bizde de doğru düzgün distopya yapılabiliyormuş dedirten Sıcak Kafa sahne tasarımıyla, oyunculuklarıyla ve politik altmetniyle yılın en iyi yerli işlerinden biriydi. Tek sezonda mı kalsaydı?

2- Gibi- Exxen

Aziz Kedi ve Feyyaz 'ın yaratıcısı olduğu Gibi'ye üçüncü sezonuyla bazı fanlarında hayal kırıklığı yaratsa da bence ilk iki sezonunun altında kalmadı.

3- Erşan Kuneri- Netflix

Cem Yılmaz Gora ve Arif vs 216'dan tanıdığımız karakteri Yeşilçam yönetmeni Erşan Kuneri'ye dizi çekeceğini söylediğinde heyecanlanmıştık. Uzun süre bekledikten sonra dizi Netflix olanaklarıyla bu yıl karşımızda çıktı. Erşan Kuneri bir yanıyla kara bir yanıyla komik tipik bir Cem Yılmaz işi, Gibi'nin tam tersi doğrudan ve absürd bir mizah anlayışı, bol Yeşilçam referansı ve renkli tiplemeler... daha ne olsun?

1- Alef – BluTV

Blutv’de ilk sezonu 2020’de yayınlanan mistik polisiye Alef'in ikinci sezonu da kurak polisiye dünyamız için bir vaha. Gökhan Tiryaki’nin yönetmenliğini yaptığı bu sezon da temposuyla soluksuz, altmetni ve referanslarıyla “entelektüel”.

5- Uysallar - Netflix

Hakan Günday ile Onur Saylak'ın Uysallar’ı bu yılın çarpıcı dizilerinden biriydi. Gündüzleri sömürü düzenine dahil olan ama geceleri punk kılığına girip şehri arşınlayan Oktay'ın sıkışmışlığı hepimizin için çok tanıdıktı.

Hayal kırıklıkları:

Disney'in neredeyse tüm yerli işleri çok şey vadedip o seviyeye çıkamayan diziler oldular (Ben Gri dahil). Buna ek olarak Netflix'in Engin Günaydın projesi Andropoz sevmeyi isteyip sevemediğimiz bir iş olarak kaldı ne yazık ki.

2022 Platformlardaki En İyi Beş Yabancı Dizi:

1- The Bear- Amazon Prime

2- Severence- Aplle TV +

3- House Of The Dragon - BeinConnect

4- Pam & Tommy- Disney +

5- The Dropout- Disney +