Singapur koronavirüsle mücadelede parlayan bir yıldızdı; şimdiyse göçmen işçi barınaklarında patlak veren salgınla uğraşıyor

Singapur'un yıldızı göçmen işçi barınaklarında söndü

JASON BEAUBIEN
Birgün Çeviri Kolektifi

Koronavirüs pandemisinin başlarında, Singapur virüsle başa çıkma açısından dünyada örnek gösteriliyordu. Dünya Sağlık Örgütü bile Singapur’un uyguladığı agresif temas takibinin, ülkenin yeni vakalarını hızlı bir şekilde tanılama ve izole etme imkanı sağladığına işaret etmişti. Hızlı bir şekilde vakalarını sonlandırırken ekonomisini ve okulları açık tuttu. Nisan ayının başında Singapur 600’den az vaka bildirmişti. Buna karşın, Nisan ayının sonuna kadar vaka sayısı 17 bini aştı. Singapur, şimdi sadece karantina altında bir ülke değil, aynı zamanda Güneydoğu Asya’nın en yüksek vaka bildiren ülkesi durumunda.

VAKALARIN ÇOĞU İŞÇİ

Bu vakaların büyük çoğunluğu, ülkenin 1 milyon yabancı işçisinden 300 bini barındıran aşırı kalabalık işçi barınaklarından geliyor. Vaka sayısının artması bekleniyor.

Singapur Sağlık Bakanı Gan Kim Yong bu hafta gerçekleştirdiği basın açıklamasında "Yüksek sayıda vaka tespit edilen barınaklarda testlerimize başladık” dedi.

Gan, günde 3 bin’den fazla göçmen işçiye test uygulandığını ve bu sayıyı arttırmayı umduğunu belirtti. Virüsün barınaklarda hızlı bir şekilde yayılmasına rağmen Sağlık Bakanlığı tüm şüpheli vakalara yönelik test uygulayamadı.

Gan, “Enfeksiyon riskinin aşırı yüksek olduğu barınaklar için, Covid-19 testiyle teyit edilmese bile tüm semptomatik vakaları izole etmeye odaklanıyoruz. Bu, hastalara hızlı bir şekilde tıbbi bakım sunma imkanı sağlıyor” diye konuştu. Singapur 6 milyonun altında nüfusuyla küçük bir devlet ve kişi başı milli gelir açısından Asya’nın en zengin ikinci devleti. Ancak ekonomisi büyük oranda inşaat ve üretim sektöründe çalışan Bangladeş, Hindistan ve diğer ülkelerden işçilere dayanıyor. Singapur yabancı ve yerli işçiler için asgari ücret uygulamıyor. Yabancı işçilerin maaşı aylık 250 dolar civarında, ancak normal bir maaş aylık 500 ile 600 dolar arasında değişiyor.

Bu hafta itibariyle, bir elin parmağını geçmeyecek sayıda göçmen işçi yoğun bakımdaydı.

Sahra hastanelerinde 'toplum bakımı yatakları' kuruluyor

Devlet, koronavirüslü hastaları izole ve tedavi etmek için kongre merkezlerinde ve diğer kamu binalarına 'toplum bakımı yatakları' adını verdikleri binlerce sahra ünite kuruyor. Çoğu vakanın hastanelerden ziyade bu geçici yerlerdeki tıbbi personel tarafından yönetilebileceği umuluyor. Şimdiye kadar şehirde 10 bin toplum sağlığı yatağı var ve Haziran’ın ortasına kadar 20 bin tane daha yapılması planlanıyor.

Bu göçmen işçiler üzerine araştırmalar yapan Yeni Zelanda Massey Üniversitesinden Profesör Mohan Dutta, göçmen emekçilerin enfekte olmasının şaşırtıcı olmadığını söylüyor. Barınaklardaki koşulların işçileri Covid-19 gibi solunum hastalıklarına yakalanma riskine attığını söylüyor ve koğuşlarda 12 ile 20 arasında değişen sayıda ranza yataklar olduğunu ekliyor.

SALGINA DAVETİYE ÇIKARDI

Dutta "Hareket etmek için çok az yerleri var. Eşyalarını yerleştirmek için çok az yerleri var. Bunlar da odaların hijyenik olmadığını gösteriyor” diyor. Singapur Ulusal Üniversitesinde 2012 yılında Kültür Merkezli Araştırma ve Değerlendirme Yaklaşım Merkezini (CARE) kuran Dutta, çalışmalarında marjinalize edilmiş topluluklara odaklanıyor. Pandemi esnasında Singapur’daki göçmen işçiler üzerine bir araştırma yayınladı. Çoğunun karantina günlerinde maaş alamayacakları, yurtlarda aşırı kalabalıklaşma ve hijyen imkanlarının yetersizliği kaygısını yaşadığını söylüyor. Yurtlarda 100 işçi bir blokta 5 tuvalet ve 5 duşu paylaşıyor. İşçilerin panik ve korku yaşadığını söyleyen Dutta, “Herkes bir oda içerisinde çok yakın mesafede sıkışmış durumda” şeklinde konuşuyor.

Singapur Sağlık Bakanlığı, barınma bloklarındaki koronavirüs salgınlarına agresif bir şekilde müdahale etmeye çalışıyor. Hükümet, en zor durumda olan bloklar için alternatif barınma seçenekleri bulmaya çalışıyor, ancak Dutta 300 binden fazla işçi için güvenli, kısa vadeli kalacak yer sağlamanın imkansız olduğunu söylüyor. Ancak işçilere yardımcı olabilecek uzun vadeli değişiklikler olabileceğini ve bu salgının Singapur hükümetini yabancı işçi barınma ve tedavisi için temel değişiklikler yapmaya ittiğini söylüyor.

Bu arada, son üç hafta içerisinde Singapur’da yaşanan vaka patlaması yabancı işçiler arasında kaldı. Örneğin, 1 Mayıs tarihinde bildirilen vakaların 905’i barınaklarda kalan işçiler arasındayken, yerli vatandaşlar arasında sadece 11 yeni vaka bildirildi. Singapur’da Küresel Sağlık Enstitüsü Başkanı Michael Merson, barınaklarda yaşanan salgının şehrin kalan kısmına sıçramasının pek muhtemel olmadığını söylüyor. Yabancı işçilerle nüfusun geri kalanı arasında çok az karışma var” diyen Merson, Singapur sağlık yetkililerinin enfekte işçileri izole edip “mümkün olan en iyi tıbbi bakımı” vereceğinden emin.

Buna karşın, Singapur hükümeti tüm ülke için karantinayı en az 1 Haziran’a kadar uzattı.

Kaynak: npr.org