Singapurlu araştırmacılar koronavirüsün daha hafif enfeksiyonlara sebep olan bir varyantını buldu

Dış Haberler Servisi

Bu hafta Lancet tıp dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Singapur'da araştırmacılar, Covid-19'un daha hafif enfeksiyonlara sebep olan yeni bir varyantını buldu.

Araştırmaya göre, SARS-CoV-2'nin yeni varyantıyla enfekte olan Covid-19 hastaları, daha düşük oranda oksijen desteği ve yoğun bakım ihtiyacı gerektiren daha iyi klinik tablolar sergiliyor.

Reuters'in haberine göre, araştırma aynı zamanda virüsün genomunun bir parçasında büyük bir silinme gösteren bu varyantın daha güçlü bağışıklık cevabı doğurduğunu gösterdi.

Singapur'dan Ulusal Enfeksiyon Hastalıkları Merkezi (NCID), Duke-NUS Tıp Fakültesi ve Bilim, Teknoloji ve Araştırma Ajansı gibi çeşitli kuruluşlardan araştırmacıların yer aldığı çalışmanın bulgularının Covid-19 aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarına yansımaları olacağı belirtiliyor.

Duke-NUS'tan Gavin Smith, "Bu araştırmalar, SARS-CoV-2'de gözlenen genetik bir değişikliğin hastalığın ciddiyetini etkilediğini gösteren ilk ikna edici verileri sağlıyor" diye konuştu.

Muhtemelen Çin Wuhan'dan geldiği düşünülen varyant, Ocak ayından Mart ayına kadar meydana gelen enfeksiyon kümelerinde tespit edilmişti. Singapur'da virüs kontrol altına alınmadan önce pek çok kümede kişiden kişiye bulaşmıştı.

Bu hafta Reuters'e konuşan bir uzman virüslerdeki mutasyonların "iyi bir şey" olabileceğini belirtti. Singapur Ulusal Üniversite Hastanesinden Paul Tambyah'a göre, virüsler, gıda ve barınma için konağa bağımlı olduklarından daha fazla insanı öldürmeden enfekte etmek üzere mutasyona uğradıkça daha az virülent olmaya eğilimlidirler.