Sınıflar balık istifi

MUSTAFA KÖMÜŞ

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Soma Türk-İş Madenciler İlkokulu'nu ziyaret etti. Burada konuşan Bakan Yılmaz sınıf mevcutlarının ortalama 24’e, öğretmen başına öğrenci sayısının ise 17’ye düştüğünü aktardı.

Eğitim İş Başkanı Orhan Yıldırım ve Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Kazım Yılancı ile bu konuyu konuştuk. Eğitim İş’li Yıldırım “Kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor” derken, Eğitim Sen’li Yılancı ise “Öğrenciler balık istifi şeklinde düzenlenmiş dersliklerde eğitim-öğretim görüyor” ifadelerini kullandı.

Algı yaratılıyor
Eğitim Sen’li Yılancı “Günümüzde nüfusun büyük çoğunluğu büyükşehirlerde yaşıyor. Bu gerçeği bilmiyormuş gibi böyle ortalama vermek algı yaratmaya yönelik bir açıklamadır. Gerçekte nüfusun çoğunluğunun yaşadığı şehirlerde birçok okulda öğrenciler balık istifi şeklinde düzenlenmiş dersliklerde eğitim-öğretim görüyorlar. HGenel ortalamanın rakamsal olarak düşük olması sınıf mevcutlarında eşit dağılım sağlandığı anlamına gelmez” diye konuştu.

Özel okulun ve imam hatiplerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından teşvik edildiğini belirten Yılancı şöyle devam etti: “Bu da onun bir parçası. Özel okulların ve imam hatiplerin kontenjanları da düşük. Bu da tabii ki ortalamayı düşürüyor.”

Eğitim İş’li Orhan Yıldırım ise “Bakanın konuşmaları gerçeği yansıtmıyor. Sınıflarımız oldukça kalabalık. Biz MYK olarak ülkeyi geziyoruz sınıflar hiç öyle değil. 40 kişilik 50 kişilik hatta 60 kişilik sınıflar var. Kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor. Madem okullar 24-25 kişi neden devamlı okul ihtiyacından bahsediliyor” dedi.