Şair, yazar Ahmet Telli, “yapmak isteyip yapamadığınız nedir?” sorusunu “Düşlediğimiz ‘sınırsız ve sınıfsız bir dünya’yı gerçekleştiremediğimizdir” diye yanıtlıyor

Sınıfsız ve sınırsız dünya düşlerimizde

NURAY SALMAN/ HAYDAR EROĞLU

Usta şair ve yazar Ahmet Telli ile hayata dair konuştuk.

►Size sorulmadık soru kaldı mı bilmiyoruz ama biz yine de soralım: Bize, Ahmet Telli'nin ilklerinden söz eder misiniz; ilkokulu, ilk okuduğu kitabı, ilk yazdığı şiiri / dergisi, sevinci, ilk aşkı?

İlkokulu doğduğum kasabada, Eskipazar’da (Karabük’e sonradan bağlanan bir ilçe) okudum.

İlk okuduğum kitap Kurnaz Tilki adlı bir çocuk kitabıydı.

İlk yazdığım şiir 1961: “Unutmak Güzel Şey.” Kitaplarımda yok.

Her sevinç ilk gibidir.

İlk aşk unutulmadı, ayrılıkla bitti.

YAZMAK SADECE BİR YOLCULUKTUR

►Özelde şiirin genelde yazmanın insan yaşamındaki yeri / işlevi nedir sizce? Her şey sulara mı yazıldı / yazılıyor? Şair biat etmeyen ‘hüzünlü bir soytarı’mıdır?

Yazmanın insan yaşamındaki yeri sadece bir yolculuktur. Bir özdeyişle: Ömür biter yol bitmez. Şairi, biatsız, hüzünlü bir soytarı sayanlara sormak gerekir bu soruyu. Ha, bir de: Şiirin gramatik okunmaması gerektiğini hatırlatmak onlara.

►Şiir geleneğimizden ustaca yararlanarak kendi özel şiirini kuran, şiir üzerine düşünen / yazan çok az şairden biri olarak Ahmet Telli, şiirin ABC'si hakkında genç şairlere ne/ler der?

Genç şairlere, “size nasihat edenlere kulak asmayın,” derim.

►Türk edebiyatı yurtdışında romanda ve öyküde gösterdiği başarıyı neden şiirde gösteremiyor sizce, tek sorun şiirin çevrilme zorluğu mu? Bu bağlamda Türkçe şiirin dünü, bugünü ve yarını hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz kısa da olsa?

Başarı sözü şiir cinsinden bir sözcük değil. Türkçenin uluslararası bir dil olmaması nedeniyle fazlaca tanınmıyor yurtdışında, hepsi o kadar. Türkçe şiir geçmişte ve şimdi daima güçlü bir şiir olmuştur.

“HER VEDA ELVEDA DEĞİLDİR”

►Vedâ Divanı, benden bu kadar, ben yapacağımı yaptım şiir adına demenin mi bir kitabı? Üzerinde çalıştığınız, ileride kitaplaştırmaya düşündüğünüz şiirleriniz var mı?

Şair bir arkadaşım, Namık Kuyumcu söylemişti: “Her veda elveda değildir.”

►Bir konuşmanızda “Hayatımda ne yapmak istediysem, hepsini 'Don Kişot' yapmıştır,'' demişsiniz. Bu bağlamda sormak isteriz. Ahmet Telli'nin yapmak isteyip yapamadıkları neler?

Düşlediğimiz “sınırsız ve sınıfsız bir dünya”yı gerçekleştiremediğimizdir.