Sınır dışı edilmek istenen İranlı Torabibaeskendari ülkesinde idam edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Hak savunucuları İranlı mültecinin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Sınır dışı edilmek istenen İranlı mülteci idam tehlikesiyle karşı karşıya
Fotoğraf: ANKA

Haber Merkezi

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, 25 Haziran’da İstanbul’da yapılan Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alındıktan sonra Urfa Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilen İranlı mülteci Elyas Torabibaeskendari’nin maruz kaldığı ihlallere ilişkin basın toplantısı düzenledi. İHD İstanbul Şube binasında yapılan toplantıya Torabibaeskandari’nin ailesinin yanı sıra birçok hak savunucusu katıldı. Toplantıda basın metnini İHD İstanbul Şube Sekreteri Oya Ersoy okudu.

Torabibaeskendari’nin İran’da annesiyle birlikte yaşadığı ağır işkenceler nedeniyle Türkiye’ye göç ettiğini ve uluslararası koruma talep ettiğini ifade eden Ersoy, Torabibaeskendari ailesinin 2013 yılından bu yana Türkiye’de "şartlı mülteci" olarak yaşamını sürdürdüğünü belirtti. Torabibaeskendari’nin geri gönderilmesiyle idam edilebileceği riski ve yaşamsal tehlikelerinin oluşabileceğini vurgulayan Ersoy, “Bu süreçte işkence görmüş olabileceği ve sınır dışı edilme ihtimalinden kaygı duymaktayız. Elyas’ın nerede ve hangi koşullarda tutulduğunun resmi makamlarca açıklanmasını ve derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

Ersoy’un ardından söz alan annesi Ashraf Abudzadeh Bereyhi de, Torabibaeskendari’yle yaptığı telefon görüşmesini aktardı. Torabibaeskendari ve beraberindekilerin 17 saat boyunca aç ve susuz bırakıldığını ve kötü muameleye maruz kaldığını aktaran Bereyhi, “Çocuğum için ne yapmam gerekirse onu yapmak istiyorum. Ben sadece kendi çocuğum için değil oradaki herkes için kaygılıyım” diyerek çağrıda bulundu.