Göçmenlerle ilgili politikaları ve açıklamalarıyla gündemde olan ve son olarak bugün Hatay'a giderek Türkiye-Suriye sınırına mayın yerleştireceğini açıklayan Ümit Özdağ'ın Hatay'a girişi engellendi.

Sınıra mayın döşemeye giden Ümit Özdağ'ın Hatay'a girişi engellendi

Göçmenlerle ilgili politikaları ile gündeme gelen Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Türkiye-Suriye sınırına mayın yerleştirmek üzere gittiği Hatay'a girişi engellendi. Özdağ'ın polis ve jandarma ekipleri tarafından bir benzinlikte bekletildiği öğrenildi.

Sosyal medya hesabı Twitter'da bir paylaşımda buluna Özdağ, "Zafer Partisi olarak Hatay’a Türkiye sınırları içerisinde karayolu ile giriş yapamıyoruz" dedi. Özdağ, paylaşımında, "Zafer Partisi olarak Hatay’a Türkiye sınırları içerisinde karayolu ile giriş yapamıyoruz. Hatay’a; IŞID veya PKK’lı bir terörist, sapık bir Afgan olarak girmek ise serbest. Zafer Partisine girmek yasak. Suriye’ye geçerek Hatay’a girmek en güvenli ve kolay yol" ifadelerini kullandı.

Aracı durduran polis ve jandarma Özdağ’ın konuşmasını ve yapılan paylaşımları "Halkı kin ve nefrete sevk edebileceği, toplumsal hassasiyeti üst seviyeye çıkararak provokatif eylemlere zemin hazırlayabileceği" gerekçesiyle şehre girişini engelledi.

sinira-mayin-dosemeye-giden-umit-ozdag-in-hatay-a-girisi-engellendi-1033875-1.

Konuya ilişkin açıklama yapan Özdağ ise “Bu yasak kaldırılıncaya kadar burada heyet olarak kalmaya devam ediyoruz. İçeride 700 bin tane Suriyeli var bunların içinde IŞİD teröristleri var El Kaideci var, bir Türk kentine siz bir Türk paralmenterini sokmuyorsunuz. Bu da Hatay Valisi’nin ayıbı olsun” diyerek duruma tepki gösterdi.

Özdağ şunları söyledi:

"Hatay sınırında Jandarma tarafından durdurulduk. Hatay Valisi bir açıklama yapmış, ‘Açlık grevi yapmak, basın açıklaması yapmak, oturma eylemi, stant, çadır kurma, bildiri dağıtma, afiş asma’ bugünden itibaren 4 Temmuz’a kadar yasakmış. Biz bunların hiçbirisini yapmak niyetiyle gelmedik. Biz zaten bunların hiçbirini yapma niyetiyle gelmedik, biz sınıra mayın yerleştirmeye geldik, yasak kapsamında bu yok. Yerleştireceğimiz mayın da gerçek bir mayın değil. Her ne kadar Süleyman öyle zannetmiş olsa da, şaka gibi!

Türkiye’nin güvenliğinin emanet edildiği kişi sınıra yerleştireceğimiz mayının gerçek olduğunu zannediyor. Bu suç, biz suç işlemeyiz. Ama siz gırtlağınıza kadar suçun içerisindesiniz. Buradan hiçbir yere gitmiyoruz. Hatay’a girene kadar bütün Zafer Partililer burada, Türkiye’deki bütün Zafer Partililere de çağrıda bulunuyorum kalkın buraya gelin. Hatay’a gireceğiz. Hatay, Türk yurdudur. 700 bin Suriyelinin yaşadığı yerde biz de sonuna kadar varız."

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Tek güç kaynağı yabancı düşmanlığı olan, iki gündür Hatay sınırına mayın döşeyeceğini söyleyerek kışkırtıcı bir yol izleyen, hayatı yalan ve provokasyondan ibaret birinin bu provokasyonuna, tahrikine izin verilmemiştir" ifadelerini kullandı.

MUHARREM İNCE'DEN DESTEK

Özdağ'ın Hatay'a alınmaması ardından Twitter hesabından açıklama yapan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, engelin kaldırılmasını istedi ve Özdağ'ın yanında olduğunu söyledi.

VALİLİKTEN AÇIKLKAMA

Hatay Valiliği, söz konusu olayla ilgili açıklama yaparak gerekli önlemlerin alındığını kaydetti.

Valiliğin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, şu ifadelere yer verildi:

"Hatay sınırına mayın döşeyeceğini iki gündür ilan eden, yabancı düşmanlığı ile her kesimden insanın bir arada yaşadığı, kardeşliğin ve hoşgörünün sembolü kadim şehir Hatay'ımızın sosyal dinamiklerine mayın döşeyeceğini söyleyerek, kışkırtıcı bir üslupla ilimize gelen tüm grup ve kişilerin telafisi mümkün olmayan olaylara sebebiyet verilmemesi adına kanunların verdiği yetkiler çerçevesinde kamu düzeninin ve asayişin sağlanabilmesi, huzurun temin edilebilmesi amacıyla valiliğimizce gerekli önlemler alınmıştır."

ÖZDAĞ NE DEMİŞTİ?

Dün, (26 Haziran) partisinin 1’inci Olağan Adana İl Kongresi’nde açıklamalarda bulunan Özdağ, Reyhanlı’ya giderek Türkiye-Suriye sınırına mayın yerleştireceğini açıklamıştı. Özdağ, "Türkiye sınırındaki mayınların sökülmesiyle sonuçlanan Ottawa Antlaşması’ndan çekileceğiz. Yarın Hatay’ın Reyhanlı ilçesine gidiyorum. Reyhanlı'da, Türkiye-Suriye sınırına, iktidara geldiğimizde tamamlamak üzere ilk mayını yerleştireceğiz. Buradan tüm dünyaya duyuruyorum" ifadelerini kullanmıştı.