Sınırda cenaze bekleyişi sürüyor

ZEYNEP KURAY

IŞİD’e karşı Kobane’de savaşırken yaşamını yitiren ve Urfa Suruç Mürşitpınar sınır kapısından Türkiye’ye getirilmeleri hükümet tarafından engellenen YPG/YPJ cenazelerinin sayısı 23’e yükselirken, tutulan nöbete destek veren HDP Milletvekilleri İbrahim Ayhan ve Ferhat Encü, acilen cenazelerin ailelerine teslim edilmesi çağrısı yaptı.

Cenazeleri almak için sekiz gündür sınır kapısında ailelerle birlikte nöbet tutan Ayhan, AKP’nin cenazeleri bir şantaj aracına dönüştürmeye çalıştığına işaret ederken; Encü, insanlık dışı bu uygulamayı uluslararası platforma taşıyacaklarını belirtti.

“Başbakanın talimatı var”

Cenazelerin Türkiye’ye geçirilmesi konusunda defalarca görüştüklerini aktaran Urfa Milletvekili Ayhan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatı doğrultusunda kendilerine cenazelerin geçişlerine izin verilemeyeceğinin söylendiğini savundu.

Ailelerin dün tekrar kaymakamla görüştüğüne, ancak aynı gerekçeyle taleplerinin reddedildiğine dikkat çeken Ayhan, “Bu keyfi ve siyasi bir uygulamadır, tamamen hukuk dışıdır. Geçici hükümet göz göre göre insanlık suçu işliyor” dedi.

Ayhan, “Şantaja başvuran geçici hükümet, aileler üzerine psikolojik baskı yaratarak siyaseti rehin almaya çalışıyor. Bu şantaja boyun eğmeyeceğiz, cenazeleri almadan sınır kapısını terk etmeyeceğiz” diye konuştu.

‘İnsanlık adına utanç’

Daha önce de Habur Sınır Kapısı’ndaki cenazelerin 13 gün boyunca keyfi bir biçimde bekletildiğini hatırlatan Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ise, “Cenazelerin ailelerine verilmemesi, topraklarında defnedilmesinin engellenmesi ne hukukidir, ne vicdanidir. Hiçbir şekilde kabul edilebilir değil” dedi.

Bu kararların bizzat Bakanlar Kurulu’nda, Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla alındığına dikkat çeken Encü, ortada yazılı bir belge de olmadığı için itiraz edilemediğini belirtti.

“Bu ülkenin yurttaşı olan insanların kendi köylerinde, şehirlerinde defnedilmemesi sözün bittiği yerdir” diyen Encü, bunun insanlık adına büyük bir utanç olduğunu vurguladı. Encü, bu tutumu devletin 30 yıldır sürdürdüğü kirli savaşın bir parçası olarak nitelendirdi.