Edirne'den Avrupa'ya geçmek isteyen göçmenler, Meriç Nehri'ni aşmaya çalışıyor. Sınırı geçmeyi başaran göçmenler ise Yunanlı polisler tarafından dövülerek Türkiye'ye geri gönderiliyor

Sınırda son durum: Göçmen hareketliliği sürüyor

Türkiye'nin Avrupa'ya geçen sığınmacıları durdurmayacağını duyurmasının ardından göçmenlerin sınıra yolculuğu sürüyor. Edirne’de ara bölgede 24 bin mülteci geçiş için beklerken, Meriç Nehri’nin kontrolsüz noktalarından geçerek Yunanistan’a varabilenler ise Yunan askerleri tarafından yakalanıyor.

Afganistanlı Habibullah, Zeytinburnu’ndan İpsala’ya, oradan da Yunanistan’ın bir köyünde askerler tarafından yakalanarak Türkiye’ye geri gönderilme hikayesini RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası’na anlattı.

Edirne'den Yunanistan'a geçen Afgan Habibullah, sınırı geçmesinin ardından yakalandığını belirterek, "Bizi bir arabaya bindirdiler karakolda her şeyimize el koydular. Sonra da bir tekneye bindirip bizi tekrar Türkiye tarafına bıraktılar, yürüyerek geri döndük" dedi.

YUNANİSTAN ATEŞ AÇTI

AA, Avrupa'ya geçmek için sınırda bekleyen göçmenlere Yunan askerleri tarafından ateş açıldığını duyurdu. Ateş sonucu yaralanan göçmenler hastaneye kaldırıldı.

sinirda-son-durum-gocmen-hareketliligi-suruyor-696387-1.

2 sene önce Afganistan’dan Türkiye'ye gelen Habibullah, şunları söyledi:

"Kapıların açıldığını duyunca otobüslere binip buraya geldik. Yunanistan’ın sınırı açmadığını biliyorduk ama kaçak olarak geçeriz diye düşündük. Bir kere gece 00:00 gibi geçtik. Bir tren yolu bulduk, onu takip ettik, bir köye vardık. Asker bizi gördü hemen yakaladı. Bir arabaya bindirdiler karakolda her şeyimize el koydular. Telefon, ekmek her şeyi aldılar. Sonra da bir tekneye bindirip bizi tekrar Türkiye tarafına bıraktılar. Biz yürüyerek geri döndük o sırada Türk askerini bulduk. Onlar bizi aldılar.

“Zeytinburnu’nda çalışıyorduk. Ben bekarım. Anne baba ve kardeşlerime memlekete para gönderiyordum. Türkiye’de kazandığım para aslında yetiyordu ama kardeşlerim büyüyorlar şimdi onlar da buraya gelemiyor. Afganistan’da her yer savaş. Zeytinburnu’ndan otobüs kalktı parayla geldik buraya. Gece burada bir türlü idare etmeye çalışıyoruz. Ben nerede olduğumu bile bilmiyorum benim okuma yazmam yok.”

GEÇMEK ZORUNDAYIZ

Afgan sığınmacı Atilla Güner’in, "Sen geçmişsin öbür tarafa her şeyini kaybetmişsin bir daha denemeye değer mi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Burada vazgeçen yok. Her şeyimizi kaptırdığımız için İstanbul’a dönüp arkadaşlardan para alıp yeniden buraya gelip deneyecekler. Gece boşluk zaman bulduğumuzda geçmeye çalışıyoruz. Biz illa gitmek zorundayız. Orada para var. Çok var. Biraz daha iyi geçinmeye çalışırız. Ben geldiğimde Türkiye’de 1700 lira alıyordum. Sigorta yok. Bir yerde 4 ay 5 ay çalıştım zaten sabit bir yerde çalışmadım.”

“Türkiye’nin sınırı açması iyi bir karar ama Yunan askeri bizi geçirmiyor. Biraz sıkıntı var. Avrupa Birliği ne diyecek onu bilmiyorum. Yaralanan çok var burada ateş sürekli devam ediyor. Plastik de gerçek mermi de atıyorlar."

78 GÖÇMEN BOTLA GERİ GÖNDERİLDİ

sinirda-son-durum-gocmen-hareketliligi-suruyor-696206-1.

İzmir'in Çeşme ilçesinde ekiplerden yardım isteyen iki ayrı lastik bottaki toplam 78 göçmen kurtarıldı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, Karaada açıklarında Yunan Sahil Güvenlik unsurları tarafından Türkiye karasularına yönlendirilen lastik bottaki bir grup göçmenin yardım istemesi üzerine çalışma başlattı.

AA'da yer alan habere göre, ekipler, Afganistan uyruklu 40 göçmeni kurtardı. Karaabdullah Burnu açıklarında da bir lastik botun süreklendiği bilgisi üzerine Sahil Güvenlik ekipleri olay yerine sevk edildi.

Ekiplerce durdurulan lastik bottaki 15 Suriye, 14 Afganistan, 5 Kongo, 2 Irak ve 2 Afrika uyruklu 38 göçmen kurtarıldı.

SOL PARTİ'NİN GÖÇMENLERLE DAYANIŞMASI SÜRÜYOR

sinirda-son-durum-gocmen-hareketliligi-suruyor-696207-1.

SOL Parti Edirne İl Örgütü, göçmenlere çorba ve battaniye dağıttı. SOL Parti'den yapılan açıklamada, "Elbirliğiyle bir ülkeyi yıkanların yarattığı karanlığa karşı kardeşliğe sahip çıkarak mücadele edeceğiz" denildi

TÜRKİYE VE YUNANİSTAN'DAN FARKLI AÇIKLAMALAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, "Saat 09.00 itibarıyla Türkiye topraklarından ayrılıp Edirne’den Yunanistan’a geçen göçmen sayısı, 135 bin 844" açıklaması yaparken, Yunanistan ise 26 bin 500 kişinin yasa dışı yollardan Yunanistan'a geçmesinin engellendiğini, 900'den fazla göçmen Midilli, Sakız, Samos ve diğer adalara gittiğini açıkladı. Atina'daki Göçmen Bakanlığı yaptığı açıklamada, Pazartesi günü 600 göçmenin daha adalara ulaştığını açıkladı.

DW'nin Yunan To Ethnos gazetesinden aktardığı habere göre, Yunan güvenlik güçlerinin cumartesi günü Türkiye'den yasa dışı yollarla Yunanistan'a giriş yapan 218 sığınmacıyı gözaltına aldığı duyuruldu.

ALMANYA: AB SINIRLARI TÜRKİYE'DEKİ MÜLTECİLERE AÇIK DEĞİL

Alman İçişleri Bakanlığı, dün akşam sosyal medyada İngilizce, Farsça ve Arapça paylaşımlarda bulunarak, Türkiye sınırlarından Avrupa'ya geçmeyi umut edenlere şu sözlerle seslendi:

"AB dış sınırlarında düzeni sağlamak için vargücümüzle Yunanistan'ı destekleyeceğiz. Avrupa sınırları Türkiye'deki mültecilere açık değildir. Bu Almanya sınırları için de geçerlidir.”