Sınırda ‘su savaşı’
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

İran ile Taliban militanları arasında sınırda yaşanan çatışmada 2 İran sınır muhafızı ile 1 Taliban militanı öldü. “Su” sebebiyle çıkan çatışmada taraflar birbirlerini suçladı.

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı’nın bölgedeki kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, İran'ın Sistan-Beluçistan eyaletine bağlı Hirmend ilçesindeki Sasuli Karakolu yakınlarında Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban'ın sınır güçleri ile İran sınır muhafızları arasında çatışma çıktı. İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre ise Sınır Muhafız Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, sınırdaki çatışmalarda 2 İran askerinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin de yaralandığı belirtildi. Çatışmalarda Taliban güçlerine de çok sayıda kayıp verdirildiği aktarıldı. Açıklamada, Sasuli Karakolu komutanının geçen hafta Taliban tarafından öldürüldüğü bilgisine yer verilirken detaylı bilginin daha sonra açıklanacağı ifade edildi.

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Taliban geçici hükümetinin Savunma Bakanlığı ise İran askerlerinin Nimroz eyaletinin Kang ilçesine bağlı sınır bölgesinde ateş açmasının iki taraf arasında çatışmalara neden olduğunu duyurdu. Bakanlık, "savaş başlatmak için bahaneler üretmenin ve olumsuz davranışlarda bulunmanın hiçbir tarafın çıkarına olmadığını" ifade ederek, Taliban yönetiminin herhangi bir sorunu çözmenin en makul yolu olarak diyaloğu gördüğünü belirtti.

Taliban İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulnafi Tekur da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, çatışma sonucunda her iki taraftan birer kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda kişinin yaralandığını aktardı. Sistan ve Belucistan Ulaştırma ve Karayolları Genel Müdürü Ayub Kurd da İran-Afganistan sınırındaki son çatışmalar nedeniyle Afganistan ile Malik sınırındaki tüm ticari faaliyetlerin ikinci bir duyuruya kadar durdurulduğunu kaydetti.

İran Emniyet Genel Müdür Vekili Kasım Rızayi ise sınır hattında çıkan çatışmadan Taliban’ı sorumlu tuttu. Rızayi, Taliban güçlerinin İran’a ait sınır karakollarını hedef aldığını söyleyerek, “Sabah saatlerinde Taliban güçleri uluslararası hukuku ihlal ederek Sistan ve Belucistan eyaletine bağlı Sasuli karakolunu ağır silahlarla hedef almaya başladı. Sınır muhafızlarımızın gereken karşılığı ve uyarıyı yapmalarına rağmen Taliban güçleri sınır hattına yönelik saldırılarına devam etti” ifadelerini kullandı.

AKARSU GERGİNLİĞİ

İran ile Taliban arasında son günlerde Hilmend Nehri üzerindeki su paylaşımı konusunda gerginlik yaşanıyor. Tahran yönetimi İran’a hakkı olan suyun verilmesini isterken, Taliban ise kuraklık nedeniyle su miktarının azaldığını ve bu nedenle suyun ulaşmadığını belirtiyor. Son olarak İran, Afganistan’da bulunan Hilmend Nehri üzerindeki Keceki ve Kemal Han barajlarında inceleme yapmak için heyet göndermiş, ancak Taliban heyetin barajlarda inceleme yapmasına izin vermemişti.