‘Sınırların Ötesinde’ belgeselinin galası yapıldı

ARDA ÖZARDA

Yönetmenliğini Eylem Şen’in yaptığı “Sınırların Ötesinde” adlı belgeselin galası İzmir’de yapıldı. Mültecilerle dayanışma öykülerine yer verilen “Sınırların Ötesinde” (Solidarity Beyond the Longest Border) adlı belgeselin galası İzmir Kültürpark’ta bulunan İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde yapıldı.

Gösterime Konak Kent Konseyi, Konak Mülteci Derneği, Halkların Köprüsü ve Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği’nden yönetici ve üyeleri katıldı.

MÜLTECİLER SAYIDAN İBARET DEĞİL

Film gösteriminden önce söz alan Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Genel Başkanı Mete Hüsünbeyi mültecilerin Türkiye’ye geldiğinden beri kendilerine misafir denildiğini hatırlatarak, “Ev sahibinin insafına bırakılmış bu misafirlik kabul edilemez. Biz biliyoruz ki mültecilik bir haktır. Türkiye Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne imza atmış olmasına rağmen Avrupa dışında ülkelerden gelenleri mülteci olarak kabul etmiyor. Bizce bu statü derhal konulmalıdır. Biz tüm mültecilerin bir sayı olarak anılmasını istemiyoruz. Ulusal ve uluslararası politikalarda bir tehdit unsuru olarak gösterilmelerini kabul etmiyoruz”dedi.

BAŞKASI İÇİN MÜCADELE ETMEYİ BİLENLERİN HİKÂYESİ

Sınırların Ötesinde adlı belgeselin gösteriminin ardından konuşan yönetmen Eylem Şen ise, filmi yapma amacının mülteci çalışmaları yapan kurumlardaki dayanışma hikâyelerini yansıtmak olduğunu söyledi. Şen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün bu dünyadaki keşmekeşe karşı küçük, irili ufaklı, sonu ne olur, ben ne kazanırım diye bakmaksızın mücadele eden dik durmaya çalışan, hayatın getirdiği konfordan ve imkânlardan vazgeçmeyi göze alıp kendisinden başka biri için bir şeyler yapan insanları anlatmaya çalıştım şimdiye kadar. Bunlar benim tanıdığım sevdiğim insanlar. Onlardan gördüğüm şu, kimsenin kimseye hürmet etmediği bir dünyada, geçmişine, tarihine, kimliğine, insanın insana doğaya hürmet eden bu hürmetin güçlenmesi ve büyümesi için mücadele eden insanlar var. İşte onların hikâyelerini anlatıyorum. Sonuç olarak dini, dili, ırkı ne olursa olsun tüm insanlığın acıları aynı.”

Film dışında Öykü Arin ’in sağlık durumuna değinen Eylem Şen 5 yıl içinde Öykü Arin ’in tam manasıyla iyileşeceğini aktardı.