Sinop'ta onbinlerce yurttaş nükleere karşı yürüdü

BURCU CANSU - burcucansu@birgun.net

On binlerce nükleersiz yaşam savunucusu nükleer santral yapımı planlanan Sinop'ta sabahın erken saatlerinden itibaren Diyojen Heykeli önünde buluştu. Sakarya Caddesi üzerinden Uğur Mumcu Meydanı'na yürüyen nükleer karşıtları, "Nükleere inat yaşasın hayat", "AKP halka hesap verecek" sloganları attı.

Yürüyüşe, Sinop'taki tüm çevre platformları, ilçe köylerinden binlerce kişinin yanı sıra Samsun, Trabzon, Artvin, Ordu ve Karadeniz Bölgesi'nin diğer kentlerinden ekoloji örgütleri, HES karşıtları, İstanbul, Ankara ve Türkiye'nin farklı kentlerinden emek ve demokrasi güçleri katıldı. Munzur Çevre Platformu, Yeşil Gerze Çevre Platformu ve yüzlerce çevre derneği, HDP, ÖDP ve siyasi parti temsilcileri, Haziran Hareketi, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, belediye başkanları KESK, Eğitim Sen, TMMOB, Halkevleri, AKA-DER, TÜKODER, Çağdaş Yaşamı Destekleme Dernekleri, Sosyalist Kadın Meclisleri, Grenpeace, gençlik örgütleri, hukukçular, öğrenciler, çArşı, Trabzonsporlular, sporcular ve toplumun her kesiminden yurttaş katıldı.

Kadınların yoğun olarak katıldığı mitingde, "Nükleere Hayır", "Nükleer Öldürür, Nükleere Geçit Yok", "Doğa Talanına, Nükleere Hodri Meydan", "Yürüyoruz Üstüne Doğa Düşmanlarının, Nükleercilerin, Yağmacıların" pankartları açıldı. Kortejin Sakarya Caddesi'nden meydana ulaşması yaklaşık iki saat sürdü. Yürüyüş boyunca Sinoplular eyleme katılarak, yol kenarlarına dizilerek alkışlarla destek verdi. Yürüyüşte, tehlike işaretlerinin bulunduğu üzerinde "Nükleere hayır", "Nükleer kaza anında ilk yapılacak çocuğuna veda öpücüğü vermek, "AKP elini Sinop'tan çek", "Ne Sinop'a ne Akkuyu'ya nükleer olmasın dünyada", "Biz çocuklarımıza nükleersiz gelecek bırakcağız" dövizleri taşındı. Yürüyüşte on binler sık sık, "Nükleere inat, yaşasın hayat", "Susma haykır, nükleere hayır", "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları attı.

Öğretmenler, avukatlar, çiftçiler, doktorlar, aileler, yaşlılar, çocuklar doğa talanlarına karşı olan bütün yurttaşlar yürüyüşe katıldı. Yürüyüşün ardından Uğur Mumcu Meydanı ve meydana çıkan Atatürk Caddesi tıklım tıklım doldu. Yurttaşlar alkışlar, ıslık, slogan ve şarkılarla "Nükleere Hayır" dedi. Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu'nun şarkılarına eşlik edildi, horon tepildi.

GEZİ'YE SELAM
Miting, tertip komitesinin halkı selamlamasıyla başladı. Mitingde, Sinop'ta nükleere karşı gençlik şenliklerine katıldıkları sırada boğularak yaşamını yitiren üniversite öğrencileri Soner ve Ömer Balta, Güneş Korkmaz ile doğa talanlarına karşı mücadele verirken yaşamını yitirenler anıldı. Kazım Koyuncu, Metin Lokumcu, gezi eylemlerinde katledilenler ile Lice’de karakol inşaatını protesto gösterilerinde öldürülen Medeni Yıldırım anıldı.

Radyasyonun ve nükleerin sağlığa zarar vermediğini söyleyen Kenan Evren, Turgut Özal, "Mutfak tüpü de nükleer kadar tehlikelidir" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve nükleeri savunan siyasetçiler yuhlandı. Daha sonra özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunda "Gezi şehitleri ölümsüzdür", "İsyan, devrim, özgürlük" sloganları atıldı.

'AKP’NİN SEVDASI’
NKP Başkanı Zeki Karataş yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Sinop İnceburun ve Mersin Akkuyu'da nükleer santral yapılarak kan gölüne çevrilmek istendiğini belirtti. Karataş,  "AKP hükümeti ve işbirlikçileri nükleer santral sevdasına tutulmuşlar. Buna izin vermeyeceğiz" dedi. Halk izin vermezse nükleer projelerinin hayata geçmeyeceğini belirten Karataş, "Mücadelede varız diyoruz. Ankara sesimizi duyuyor. Bu lanet projeye izin veremeyeceğiz" dedi.
Daha sonra İsviçre Nükleer Karşıtı Platform tarafından gönderilen mesaj okundu.

'O VARSA HAMSİ YOK'
Balıkçılar adına Ortay Türkoğlu, santral yapılmasının geçimlerini balıkçılıktan sağlayan Sinop için bir felaket olacağını, balıkçılığın biteceğini, denizin kirleneceğini kaydetti.  Bunun üzerine yurttaşlar, "Nükleer varsa hamsi mamsi yok", "Nükleer varsa balık malık yok" sloganları attı.

Gerze'nin Yaykıl Köyü’nden Beyza Sertkaya, 10 yaşındayken termik santrallara karşı köyünde protestolar yapıldığını bu şekilde termik santralın ne olduğunu öğrendiğini belirterek, "Biz köyümüze termik santral yaptırmadık. Bir arada mücadele ederek nükleer santralı de durduracağız" dedi.

'İZİN VERMEYECEĞİZ'
KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse söz alarak kapitalizmin yaşamı, insanı, uygarlığı tehdit ettiğini belirterek, nükleerin de kapitalizmin vahşeti olduğunu söyledi. Televizyonlarda, panolarda gülen çocuk yüzüyle nükleer santral reklamı yapıldığını belirten Köse, "Bu kadar masum mudur nükleer santrallar" diye sordu. İnsanların ölüme razı edilmeye çalışıldığını ifade eden Köse, "Bu alanda olduğu gibi bir arada olmaya devam edeceğiz. Korkuyorsunuz siz bu yüzden alelacele iç güvenlik paketleri çıkarıyorsunuz. Ama biz korkmuyoruz, korkmayacağız. Nükleer santrallar atılan temeller ve atılacak olanlar temellerinden sökülene kadar bu mücadele devam edecek. Akan selin karşısında nice iktidarlar tarihin çöplüğüne süpürüldü. Biz de sizi süpüreceğiz. Sinop'ta nükleer soykırıma asla izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Mitingde Motor Sporları Federasyonu Sinop İl Temsilciliği 80-100 motor bisikleti ile balıkçılar da denizden tekneleriyle destek verdi. Mitingde, PRAKSİS Grubu, Hasan AKYOL, Nurettin GÜLEÇ ve Berkhan GÜDER de şarkılarıyla katılımcılara seslendi.