Marmaris’in Kızılbük’te inşaatı süren Sinpaş GYO projesine ilişkin ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için açılan dava görüldü. Mahkeme heyeti, gerekçeli kararı 15 gün sonra açıklayacağını bildirdi. Avukat Arzu Alper, “Eski ruhsatlar usulüne uygun ve yasaya, imara ve kanuna aykırı şekilde değiştirilerek yenilenmiş. Yenilemelerde hukuka aykırı” dedi.

Sinpaş’ın davası görüldü: Karar açıklanmadı

BİRGÜN EGE

Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Kızılbük’te inşaatı süren Sinpaş GYO projesine ilişkin ‘çevresel etki değerlendirmem (ÇED) gerekli değildir’ kararının iptali için açılan dava Muğla 3. İdari Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada avukatlar ÇED gerekli kararının gerekli olduğuna dair savunmalarını yaptı. Savunmalardan sonra kararını açıklamayan mahkeme heyeti, gerekçeli kararın 15 gün içinde açıklanacağını söyledi.

Mahkeme öncesi idare mahkemesi önünde Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin tarafından yapılan açıklamada, “Marmaris’te Sinpaş’a ait bir inşaat yapılıyor. Biz Marmaris Kent Konseyi olarak bu inşaat hakkında 2 dava açtık. Biri ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali diğeri de verilen imar durum belgesi ve ruhsatların iptali için. Adalete güveniyoruz çünkü bir ülkeyi ülke yapan unsurlardan biride adalet sistemidir. Milli park alanında dinamit patlatıyor olabilirler, inşaat yasağına rağmen şu son yangında dahi çalışıyor olabilirler, bu gücü kendinde görüyor olabilir bu şirket. Arkası kuvvetlidir veya belediyeyle iş birliği içindedir. Bu mücadele sonunda adalet mekanizmasının bizim lehimize karar vereceğine kalben inanıyorum” diye konuştu.

"HAKLIYIZ"

Milli parkların işgal edildiğini söyleyen Avukat Arzu Alper, “Eski ruhsatlar usulüne uygun ve yasaya, imara ve kanuna aykırı şekilde değiştirilerek yenilenmiş. Yenilemelerde hukuka aykırı. Bilirkişi raporlarımız bizim lehimize. 2 tane bilirkişi raporu burada ‘ÇED gereklidir’ diyor. Savcının yaptığı bir inceleme var. Yine orada da Sinpaş ve iştiraklarının izinsiz yol açtığı, ağaçları kestiği ispatlanmış durumda. Dinamit patlamaları zaten ortada bunu kanıtlamamıza gerek yok. Biz Türk yargısına güveniyoruz. Biz haklıyız ve kazanacağız” dedi.

Marmaris Kent Konseyi’nden Halime Şaman ise, “Biz uzun bir yoldan geliyoruz ve kazandığımıza inanıyoruz. Bugün bu kazancımızın adalete tarafından da gerçekleşmesini istiyoruz. Dosyamız delillerle dolu, ilgili kurumların kusurlarıyla dolu. Haksız verilmiş bir kararın adalet mekanizmasıyla doğruluğa kavuşacağını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Marmaris’in İçmeler Mahallesi Kızılkum mevkiinde Emin Hattat tarafından 30 yıl önce inşaatı başlatılan otel, 2009’da Sinpaş Holding’e satıldı. 1988 yılında Hattat Ailesi tarafından Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla, 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başladı. Fakat 550 oda, 1100 yatak kapasiteli otel bitirilemedi. Emin Hattat, 2006’da iflas edince de inşaat tamamen durdu. Sinpaş Holding, 2010 yılı başında iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye 1400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler’de belediyenin fen işleri müdürlüğüne başvurdu. Belediyeyse imar planında belirtilen hükümler çerçevesinde konut yapımına izin vermemişti. Muğla Valiliğiyse devam eden Kızılbük Wellness Resort inşaatı için 13 Ağustos 2021’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesi için verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için Eylül ayında Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyelerince, Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.