Doğalgaz, telefon, internet, elektrik şirketlerinin, faturalarını ödeyemeyen yurttaşlardan alacaklarını kolay tahsil edebilmek için yaptıkları girişimler sonuç verdi. Alacakların tahsilinde icra ve haciz işlemlerini kolaylaştıran teklif Meclis gündeminde

“Sipariş yasa” ile şirketlere ayrıcalık

SEBAHAT KARAKOYUN

AKP milletvekillerince Meclis’e sunulan ve aceleyle görüşülmesine başlanan yasa teklifi, şirketlerin haciz ve icra yoluyla faturaları daha kolay tahsil edebilmesine yönelik hükümler içeriyor.

Ekonomik çalkantı ile art arda gelen konkordato ilanını zorlaştırmaya yönelik düzenlemelerin de yer aldığı “Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun” komisyon aşamasında olduğu gibi Genel Kurul’da da muhalefetin “Sipariş yasa” eleştirilerinin hedefi oldu.

İlamsız icra takibi
Teklife göre, abonelik borçlarına yönelik haciz yoluyla ilamsız icra takibi için Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) bünyesinde merkezi takip sistemi kurulacak. Alacaklı avukatı merkezi sistem üzerinden icra takip talebini dolduracak. Talebin kaydedilmesinden sonra ödeme emri düzenlenecek ve borçluya ulaştırılacak.

Ödeme emrine itiraz edilmemesi veya itirazın hükümden düşürülmesine rağmen borcun ödenmemesi halinde haciz aşamasına geçilecek.

Muhalefet, TBMM’deki görüşmelerde teklifin hazırlanış biçimi ve içeriğine yönelik itirazlarda bulundu. CHP’nin komisyon raporuna yazdığı muhalefet şerhinde teklifin “Belirli sermaye odaklarınca getirildiği izlenimi” dile getirilerek “Sipariş teklif” nitelemesi yapıldı. Abonelik sözleşmelerinden doğan alacaklara ayrı bir kolaylık getirilmesinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna da vurgu yapıldı.

Şirketler yandaşa
TBMM Genel Kurulu’nda teklife yönelik eleştirilerini dile getiren HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, “Elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet gibi çok temel hizmetlerin ihalelerle yandaş şirketlere devredildiğini” belirterek, “Yapılan her ne pahasına olursa olsun şirketlerin alacaklarının tahsilatının kolaylaştırılması işidir” dedi.

CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver de elektriğe, suya, doğalgaza, telefona yapılan zamları umursamayan AKP’lilerin şirketlerin alacağının peşine düştüğüne dikkati çekerek, “ Sanki Türkiye’de vatandaşın her türlü sorununu çözdünüz bir tek abonelik sağlayan şirketlerin alacaklarının nasıl tahsil edileceği sorunu kaldı? Bu kanun alacakların takibi hukukunu karma karışık hale getirerek şirketlerin vatandaşı faka bastırmasına yönelik düzenlemeleri içeriyor” eleştirisinde bulundu.