Borsa İstanbul ile Türkiye Hayat Emeklilik’in reklam verdiği medya kuruluşlarının listesi saklanıyor. Fuat Oktay ile Nebati, topu başkalarına attı.

Sır gibi reklam

Mustafa BİLDİRCİN

Türkiye Varlık Fonu’nun yüzde 80,6’lik pay sahiplik oranının bulunduğu Borsa İstanbul ile yüzde 98,62’lik pay sahiplik oranının bulunduğu Türkiye Hayat Emeklilik’in reklam pastasının dağılımı gizleniyor. Kuruluşların Ocak 2017 ile Kasım 2022 döneminde reklam verdiği gazete, radyo, televizyon ve dergilerin açıklanmasını isteyen CHP Milletvekili Alpay Antmen, tüm çabasına karşın sorularına yanıt alamadı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, CHP’li Antmen’in soruları karşısında topu birbirlerine attı.

Antmen, Oktay’ın yanıtlaması istemiyle 27 Ekim’de soru önergesi verdi. Borsa İstanbul’un reklam verdiği medya kuruluşlarını soran Antmen, reklam için yapılan ödemenin de açıklanmasını talep etti.

NEBATİ’Yİ ADRES GÖSTERDİ

Önergeye cevap veren Oktay, “Soru önergesinde bahsi geçen hususlar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görev ve yetki alanına girmektedir” ifadesini kullandı. Antmen, aynı soruları Türkiye Hayat Emeklilik için de yöneltti. Oktay, bir kez daha Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı adres gösterdi.

Antmen, ardından aynı soruları Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’ye sordu. Nebati, Borsa İstanbul ve Türkiye Hayat Emeklilik’in reklamlarına yönelik soru önergelerini 8 Aralık’ta yanıtladı. Bakan Nebati’nin yanıtı, devlet işleyişinde iktidar eliyle yaratılan plansızlığı gözler önüne serdi. Oktay’ın yanıtlar için adres gösterdiği Nebati de “Soru önergesinde bahsi geçen hususlar Cumhurbaşkanı Yardımcılığı uhdesindedir” diyerek topu tekrar Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a bıraktı.

Alpay Antmen, CHP Milletvekili Alpay Antmen, CHP Milletvekili

BirGün’e konuşan Antmen, yanıtların trajikomik olduğunu söyledi: “Varlık Fonu adı altında ülke değerleri yağmalanıyor. Sayıştay denetim yapamıyor, burada halkın parasıyla çalışan kurumların denetlenmediği görülüyor. Orada ne olup bittiğini Cumhurbaşkanı Yardımcısı bilmiyor, Hazine ve Maliye Bakanı bilmiyor, Meclis bilmiyor, Sayıştay bilmiyor ama Erdoğan ve kredi çeken yandaşlar biliyor.”