Ramazan Akyürek hakkında Dink cinayetinde görevi ihmalden inceleme başlatılmasını olumlu bir adım olarak niteleyen Ergin Cinmen, Emniyet Müdürü Cerrah’ı işaret etti…

Başbakan Erdoğan’ın, Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun Dink cinayeti ile ilgili raporuna ‘olur’ vermesi üzerine, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ile halen İstanbul İstihbarat Şube Müdürü olan Ali Fuat Yılmazer hakkında ‘görevi ihmal’ iddiasıyla inceleme yapılmasının yolu açıldı. Başbakanlık Teftiş Kurulu Müfettişleri, Hrant Dink cinayetiyle ilgili olarak hazırladıkları raporu Ekim 2008’de tamamlayarak Erdoğan’ın onayına sunmuşlardı.

Erdoğan, 19 Ocak 2007’de gerçekleştirilen Dink cinayetinde ihmallerinin olduğu gerekçesiyle İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek ile o dönemde “sağ terör ve azınlıklar” ile ilgili İstihbarat Dairesi Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer hakkında inceleme yapılmasına 2 Aralık 2008’de onay verdi. Şu anda İstanbul İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapan Yılmazer, Dink cinayetinden sonra görevden alınan Ahmet İlhan Güler’in yerine getirilmişti. 

Akyürek ve Yılmazer hakkında inceleme yapılması istenen rapor, gereği için İçişleri Bakanlığı’na gönderildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın imzasının ardından da Mülkiye müfettişleri görevlendirilecek.

 

"CERRAH DA YARGILANMALI"

Dink Cinayeti Davası Avukatlarından Ergin Cinmen ise Başbakanlık Teftiş Kurulu raporu doğrultusunda İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer hakkında ‘görevi ihmal’ iddiasıyla inceleme yapılmasının yolunun açılmasının önemli bir adım olduğunu söyledi.  Teftiş Kurulu Raporun"da İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkında verilen kınama cezasının uygulanmadığa değinen Cinmen, "İstanbul Emniyet Müdürü olarak Celalettin Cerrah"ın sorumluluğu çok açık.

Cerrah İstanbul emniyetinin ve istihbaratının en üst noktasında yer alıyor. İstanbul Enmiyet Müdürü hakkında, İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma istenmesine rağmen dokunulmuyor.

Bunun en temel nedeni ise yargı. İdarenin isteği üzerine değil yargının kararları nedeniyle bugün Celalettin Cerrah yargılanamıyor" dedi. Hrant Dink cinayeti ve Ergenekon arasındaki bağlantıyı da değerlendiren Cinmen, kanıt olarak somut bir bağlantının henüz ortada olmadığını söyledi. Daha önce Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz başta olmak üzere toplam 6 jandarma görevlisi hakkında  29 Aralık 2008 "de görevi ihmalden dava açılmıştı. BirGün