BTK’nin yasaklanmış sitelere VPN’le girilmesinin önüne geçmek için hazırlık yaptığı ortaya çıkarken, Bilgisayar Mühendisleri Odası, “Bu keyfi sansür uygulamalarının tamamı sonlandırılmalı” açıklamasında bulundu

Sıra VPN’e geldi!

AKP hükümeti, şimdi de VPN uygulamalarını devre dışı bırakmayı hedefliyor. İnternet yayıncılığına RTÜK denetimi getirilmesinden sonra, medyayı tümüyle susturmaya yönelik bir adım da Bilgi Teknoloji Kurumu’ndan (BTK) geldi.

BTK’nin ‘yasaklanmış haber sitelerine’ VPN ile girilmesinin önüne geçmek için hazırlık yaptığı ortaya çıktı. TBMM Madde Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’na bir sunum yapan BTK İnternet Dairesi Bilişim Uzmanı Levent Gönenç, VPN’lerin tüm dünyada ‘ortak bir sorun’ olduğunu iddia etti. Gönenç, “Bununla ilgili çalışmamız şu anda mevcut, tedbir alınması amacıyla uyarılarımız erişim sağlayıcılara mevcut ve ciddi önlemler de aldık, test aşamasındayız, testlerimiz tamamlandıkça faz faz ilerlemeyi düşünüyoruz” dedi.

Anayasaya aykırı
Bunun üzerine TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası, yazılı bir açıklama yaptı ve keyfi sansür uygulamalarının tamamının sonlandırılmasını talep etti. ‘Ölçülü ve ülkeye yakışır bir yasal düzenlemeye dönülmesinin’ gerektiğinin altının çizildiği Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın açıklamasında, “Ülkemizde bir süredir olağan hale getirilen sansür ve erişim engelleme uygulamalarına maalesef bir yenisi daha eklendi. Erişimi engellenmiş sayısal hizmetlere erişim amacıyla kullanılan yirmi VPN servisi hizmeti ile şifreli e-posta hizmeti sunan ProtonMail’e erişim, geçtiğimiz hafta engellendi. 5651 sayılı yasanın 6. maddesinde 2014 yılında yapılan değişiklik ile oluşturulan ç bendine dayandırılan erişim engelinin de eklenmesiyle Türkiye’de erişimi engellenen sayısal hizmet sayısı, yüzbinleri buldu. Bu engellerden bir bölümü hâkimlik aracılığıyla gerçekleştirilirken bir bölümü de BTK kararlarıyla yapılmakta. ProtonMail’e erişimin engellenmesi açıkça hem Anayasa hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile koruma altına alınmış bir insan hakkı olan iletişim özgürlüğünün kısıtlanması anlamına gelmektedir” denildi.

‘Keyfi sansür sonlandırılsın’
Açıklama, şöyle sonlandırıldı: “Bilgiye erişimi ve iletişimi engellemek çağımızda ancak uygarlığı doğru anlayamamanın, ülkemizin akıldan ve bilimden uzak düştüğünün, güncel teknolojik gelişmelerden yararlanmanın yollarının kapandığının göstergesidir. Bu keyfi sansür uygulamalarının tamamının sonlandırılmasını, ölçülü ve ülkemize yakışır bir yasal düzenlemeye dönülmesini, bilgiye özgürce erişimde engel değil destek olma görevinin tüm kurumlarca benimsenmesini, meslektaşlarımızın tüm bu ölçüsüz sansür uygulamalarında görev almayı reddetmesini ve herkesin demokratik haklarına sahip çıkmasını istiyoruz. Bilgisayar Mühendisleri Odası, sansürün karşısında, özgürlüğün ve demokrasinin yanındadır!”

VPN nedir?
Sanal Özel Ağ anlamına gelen VPN, en temel anlamıyla internete başka bir IP adresi üzerinden bağlanmayı sağlayan hizmettir. VPN, bağlantıyı güvenli hale getirir ve herhangi bir ağa bağlanırken bağlantıyı şifreler ve kimliğin bulunamamasını sağlar. Aynı zamanda ülkedeki yasaklı sitelere, kısıtlanmış sitelere veya IP’lere yine VPN sayesinde bağlanılabilir.