Başbakan Erdoğan, AKP Milletvekili Nursuna Memecan'ın Taksim Sıraselviler'deki evinde Deniz Ülkü Arıboğan, Tosun Terzioğlu, Mehmet Altan ve Eser Karakaş ile sürpriz yemekte...

Başbakan Erdoğan, AKP Milletvekili Nursuna Memecan"ın Taksim Sıraselviler"deki evinde Deniz Ülkü Arıboğan, Tosun Terzioğlu, Mehmet Altan ve Eser Karakaş ile sürpriz yemekte bir araya geldi. Erdoğan"a "gerilimi düşür" mesajı verildiği öğrenildi...

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki gece bir yemekte bazı rektör ve gazetecilerle bir araya geldi. Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Feshane Kültür Merkezi"ndeki düğüne katıldıktan sonra Sabah gezetesi çizeri Salih Memecan"ın eşi AKP İstanbul Milletvekili Mesude Nursuna Memecan"ın Taksim Sıraselviler Caddesi"ndeki evine geldi.

Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Deniz Ülkü Arıboğan, Sabancı Üniversitesi Rektörü Tosun Terzioğlu, Gazeteci Mehmet Altan, Gazeteci Eser Karakaş ile Nursuna Memecan"ın Yeni Hayat Apartmanı"ndaki evinde buluştu. Gece saat 21.00 sıralarında eve gelen Erdoğan 4 saatlik ziyaretinin ardından saat 00.30 sıralarında Üsküdar Emniyet Mahallesi"ndeki evine geçti. Memecan"ın evinde buluşan rektör ve gazeteciler buluşmayla ilgili konuşmadı.

 

AKP"YE FREN TOPLANTISI

Toplantının kimin önerisi ve girişimi ile yapıldığı öğrenilemezken, sürpriz zirvede nelerin konuşulduğu ise merak konusu oldu. Adı geçen gazeteci ve akademisyenlerle birlikte 25 kişinin katıldığı bildirilen toplantı, AKP"nin giderek statükoculaştığı değerlendirmesinin yapıldığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti. Toplantıya katılanlar konuşulan konular hakkında bilgi vermezken kulislerde Güneydoğu"daki gelişmeler, Erdoğan"ın DTP"ye karşı tutumu, tırmandırılan gerginlik gibi hassas konuların ele alındığı konuşuluyor. Gerilimi tırmandırarak Kürt sorununu çözümsüz  bırakan, AB reformlarını yavaşlatan hükümete gazeteci ve akademisyenlerin "gerilimi düşürün, reformlara hız verin" mesajının verildiği konuşuluyor.

 

STATÜKO PARTİSİ

Sürpriz zirveye yol açan siyasi süreç şöyle özetleniyor: Erdoğan"ın Güneydoğu illerine yaptığı gezilerde sarfettiği "ya sev ya terk et" anlamına gelen sözleri, yine Kürt göstericilere pompalı tüfek ile ateş açan bir kişi için "sabrın da bir sınırı vardır" demesi, AKP ve dolayısıyla Erdoğan"ın Kürt sorununa "asayiş mantığının" ötesinde bir çözüm arayışı içinde olmadığını, bu konuda Genelkurmay Başkanı Orgeneral ilker Başbuğu ile aynı çizgiye geldiği yorumları yapılmıştı. AKP"ye yakınlığı ile bilinen gazeteci Fehmi Koru"nun Erdoğan"ın yeni ABD başkanı Barack Obama"ya benzerken son zamanlardaki söylemleriyle daha çok Bush"a benzemeye başladığı eleştirisi yapılmıştı.

 

FIRAT"IN YERİNE AKSU"NUN GELMESİ

Güneydoğu"da başlayan olaylardan sonra DTP milletvekilleriyle bir yemekte buluşan Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat"ın Başbakan Erdoğan"ın gerilimi tırmandıran tutumundan sonra istifa etmesi ve ardından uzun yıllar içişleri bakanlığı yapmış statükocü bir isim olan Abdulkadin Aksu"nun genel başkan yardımcılığına getirilmesi AKP"deki "dönüşümün" işaretlerinden biri olarak yorumlanmıştı.

 

İLERLEME RAPORU’NDA ELEŞTİRİLER

AB İlerleme Raporu"nda reformların yavaşladığının tespit  edilmesi ve bu yönlü eleştirilerin yapılmış olması da hükümetin beklentileri karşılamaktan uzaklaştığının işareti olarak yorumlanmıştı.

 

DAHA ÖNCE CAN PAKER"İN EVİNDE

Başbakan Erdoğan AKP"ye açılan kapatma davası sonrasında geçtiğimiz mayıs ayında TESEV Başkanı Cen Paker"in evinde gazetecilerle buluşmuştu. Yemeğe, Mehmet Barlas, Ergun Babahan, Nazlı Ilıcak, Hasan Cemal, Taha Akyol, Mustafa Karaalioğlu, Cengiz Çandar, TRT eski genel Müdürü Cem Duna ile Star gazetesinin ortağı Ethem Sancak katılmıştı. Buluşmaya Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök"ün çağrılmadığı ileri sürülmüştü.

Bu toplantıda AKP"nin kapatma davasına karşı izleyeceği strateji ve çizeceği yol haritasının konuşulduğu iddia edilmişti. Birgün