Şirket düzenbazları için değil okullar için para

Nicole Colson

“Okullar için para, kitaplar için para! Şirket düzenbazları için değil!”

Bu slogan bu hafta Chicago Acero Özel okulları ağının tarihi öğretmen grevinin Avondale Mahallesi’ndeki Carlos Fuentes İlkokulu grev hattında çınlayan sloganlardan biriydi.

Tarihi grev -Birleşik Devletler’de özel okul işletmecisine karşı bir ilk- grev (Adalet için Birleşik Eğitmenler’in (UEJ) 500 üyesini kapsıyor. Chicago Öğretmenler Sendikası-Özel Öğretmen ve Personel Birliği (CTU-ACTS) birleşenleri ve şehrin 15 okul bölgesini kapsıyorlar.

Yüzde 11 özel okul eğitmeninin sendikalaşmasıyla yapılan grev, sloganı alternatif “serbest pazarı (Free Market) içeri getir, sendikaları dışarda tut” olan, sözümona halk eğitimine alternatif bir model işletmede oluyor.

UEJ’li eğitmenler, meslektaşlarının geçen yıl devlet okullarındaki iş bırakma nedenlerine yakın sebeplerle, daha iyi ücret, daha kısa okul günleri, daha küçük sınıflar hak ettikleri için mücadele ediyorlar.

Acero’nun yönetim kurulunu topladığı 4 Aralık öğleden sonrası, Chicago Tribute gazetesine konuşan UEJ sendika üyesi pazarlık biriminden görüşmeci Andy Crooks, “Eğitimde neyin önemli olduğu konusunda, UEJ sendikası eğitmenleri ve personeli ile Acero yönetimi arasında, temel etik farklılıklar var” dedi.

“Bu bir felsefi farklılık” diye açıkladı. Biz sınıflarımızda öğrencilerimizin olduğunu savunurken, Acero bize bu öğrenciler dolar simgesidir diyor. Onların dolara ihtiyacı var, bizim öğrencilerle vakite ihtiyacımız var.

Grev başladığında, Acero, dersleri, müfredat dışı aktiviteleri ve sporu kaldırmaya zorlandı. Veliler çocuklarını evde tutmaya veya çocuklarını gün içinde sendikasız personelin yönettiği bazı açık tutulan okullara bırakmaya teşvik edildi.
UEJ sendikası eğitmenlerinin taleplerini karşılayamayacağını açıklayan Acero, önce genel müdürleri Richard Rodriguez in maaşına bakmalı. Genel müdürleri yılda 260 bin dolar gibi yüksek bir maaş alıyor. 43 kat fazla öğrenci ve 33 kat fazla okulun yöneticisi Chicago Devlet Okulları Genel Müdürü’nden fazla.

Rodriguez’in, CTU-ACT’yi şeytanlaştırdığı ve genelde savunmaya geçtiği açıklamalarıyla, grevi “dış mihrak çıkarları” (outside interests) olmakla suçladı.

“Öğrenci ve ailelerini altüst edici bir grevde sınamanın hiç bir iyi gerekçesi olamaz” dedi.

Önceleri Acero “UNO” olarak resmiyette kar etmezken, 50 devlet okulunun kapatıldığı yıllar alan bir süreçle diğer özel okullar gibi yayıldı. Acero halkın parasını, okul alanlarını ve diğer kaynakları, devlet okullarından başka yöne çevirdi.
CTU-ACT sendikası, özel okul eğitmenlerinin mücadelesini, tüm Chicago öğretmenlerinin çalışma koşullarının, maaşlarının, tüm Şikago öğrencilerinin öğrenim koşullarının iyileştirilmesi için kritik bir unsur olarak görüyor.

Özel okullar, devlet okullarına göre öğrenci başı %8 daha fazla kaynak alırken, hiçbir özel okul eğitmeni Acero eğitmenleri gibi, devlet okulu eğitmenlerine kıyasla yılda yüzlerce saat ek çalışmaya zorlanamaz.

Bu arada, Acero eğitmenleri devlet okuldaki meslektaşlarına göre her yıl binlerce dolar eksik maaş alıyorlar.

UEJ 4 Aralık akşamı yaptığı basın açıklamasında gösterdikleri güç, grev hattındaki dayanışmanın, Acero yönetimini pazarlık masasına gelmeye zorladığını söyledi.

Acero okullarını kapalı tutmaya ve grev hattında olmaya devam edeceğiz. Gösterilere de devam edeceğiz. Bu büyük fark yaratıyor.

Bugün pazarlık masasında Acero’nun üyelerimiz, veliler, basın ve halktan baskı hissettiği çok açıktı. Mücadelemiz ve mesajımız bugün radyo ve haberlerde hakim oldu. Twitter’da da büyük bir ilerleyişimiz var.

Socialistworker.org’dan çeviren İdil Gökber