Şirket kovulmaya doyamadı

HABER MERKEZİ

Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Hüyük köyünde, Krommer Madencilik Şirketi tarafından yapılması planlanan krom ocağı projesinin üçüncü Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısına yurttaşların protestosu damga vurdu. Daha önce iki kez köyden kovulan şirket yetkilileri, üçüncü kez de aynı tepkiyle karşı karşıya kaldı. Üçüncü toplantı tepkiler nedeniyle iptal edilirken şirket yetkililerin bugün yani dördüncü kez bölgeye geleceği belirtildi.

Maden ocağının zeytin ve narenciye bahçelerine zarar vereceği için tepki gösteren bölge halkı toplantı öncesinde toplanarak “Köyümüzde maden şirketi istemiyoruz”dedi. Toplantının yapılmak istendiği köy meydanına gelen şirket yetkilileri yoğun bir halk tepkisiyle karşılaşınca ÇED katılım toplantısı tutanağına “Halkın yoğun tepkisi nedeniyle toplantı yapılamamıştır” ibaresi yazarak alandan ayrılmak zorunda kaldı. Toplantı için bugün tekrar şirket yetkililerinin gelmesine tepki gösteren bölge halkı, yine şirket yetkililerin karşısında olacaklarını belirtti.

Köy halkının tepkisine rağmen ısrarla yapılmak istenen ÇED toplantısı, daha önce de iki kez yurttaşlar tarafından şirketin toplantıyı yapmak istediği binada sloganlarla protesto edilmiş ve şirket ÇED toplantısını yapamamıştı.

İZİN VERMEYECEĞİZ

Höyük Kültür Sanat Doğa ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkan Hakan Dural, “İçme ve sulama suyumuzun yok olmasına izin vermeyeceğiz. Bin bir güçlükle çorak arazileri narenciye bahçelerine çevirdik. Bunların yok olmasına izin vermeyeceğiz. Şirket yetkililerine de söyledik, devletten izin alsanız daha iyi halk olarak gidip karşı çıkacağız. Siz çalışamayacaksınız, insanları karşı karşıya getirmenin anlamı yok” ifadelerini kullandı.

Bölge halkına destek veren Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven de "Bu maden belirli kişilere rant sağlamak amacıyla yapılıyor. Biz bu ranta karşıyız. Doğamızı hep birlikte koruyacağız” diye konuştu.