Şirketin talepleri hukuku üstünde
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Ekolojik talanın mahkeme kararları ve halkın itirazlarına rağmen sürdürüldüğü Muğla’da direniş sürüyor. Termik santrallar, taş ve maden ocakları ile yapılaşma kenti talan ediyor. Marmaris’te Milli Park içerisine yapılan devremülk ve otel projesi, Bodrum’da Bargilya Tuzlası Sulak Alanı’na yapılan konut projesi ve Deştin ile Bayır köylerinde yapılan çimento fabrikasının yanı sıra tüm koylar birer birer ranta açıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, talana karşı direniş de dalga dalga yayılıyor. Deştinliler, köy girişine kurdukları çadırda nöbetlerine devam ederken, Marmarisliler ise Milli Park girişindeki kapıları bir bir söküyor. Mahkeme kararına rağmen süren inşaatı her gün rahatsız eden kent halkı, defalarca gözaltına alınmalarına rağmen direnişlerini sürdürüyor.

Marmaris Kent Konseyi üyesi Halime Şaman, yaşam alanı savunucularının yeni yüzyılın yetkisiz görevlileri olduğunu söyledi. Görevini yapmayan kuruluşların görevlerini yapmaya çabaladıklarını vurgulayan Şaman, “Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi, İçmeler’de verilen inşaat projesi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti. Kanunların gereğini yaptılar. Ancak bu kararın doğal sonucu olarak valilik ve ruhsatlardan sorumlu belediyenin görevini yerine getirmesi gerekiyor. Maalesef her 2 kurumun da konuyu görmezden geldiğini görüyoruz. Mahkeme kararı olmasına rağmen belediye usulsüz bir şekilde inşaata izin veriyor. 17 ruhsata ayrı ayrı işlem yapması gerekirken, bir tane mühürleme işlemi yaptı. Ancak bu mührün gereğini de yerine getirmediler. Yaklaşık 35 yıl önce başlatılan, şu ana kadar hukuku tanımayan Sinpaş Kızılbük inşaatı mahkeme kararına rağmen devam ediyor” dedi.