Manisa’nın Salihli ilçesini jeotermal santrallarla kuşatan SANKO yeni sondajlar açmak için harekete geçti. Şirketin, tarım ve mera arazileri üzerinde 20 noktada jeotermal kaynak aramak istediği ortaya çıktı.

Şirketler ovayı yok etmekte kararlı
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

Ege Bölgesi’nin verimli tarım arazileri ve meraları jeotermal santrallarıyla başı dertte. Enerji şirketlerinin kuşattığı yerlerden biri de Manisa’nın Salihli ilçesi. Tüm Ege’de olduğu gibi Salihli’de de jeotermal faaliyetler özellikle de verimli tarım arazilerinde, bağ-bahçelere ve yaşam alanlarında yürütülüyor.

Bu durumdan kaynaklı tarımsal ürünlerin verimliliği her geçen yıl düşüyor.

Bölge halkı faaliyetlere karşı mücadele ederken şirketler yeni projeler yapmak için harekete geçiyor.

Şimdi de bölgede 3 tane jeotermal santral işleten SANKO isimli şirket; Yılmaz, Keli, Atatürk, Çavlu, Beşeylül, Hasalan, Süleymaniye ve Pazarköy köylerinde jeotermal kaynak aramak için çalışma başlattı. Yaklaşık 26 milyon TL değerindeki proje kapsamında, her biri 7 bin metrekarelik alanlara sahip toplam 20 noktada jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj kuyusu açılmak isteniyor. Jeotermal kaynak arama yapılacak alanın tamamı tarım ve mera arazisi içinde yer alıyor. Yapılacak alanlarda bölgede yaşayan yurttaşların da arazisi bulunduğu öğrenildi. Proje alanının içerisinde Gediz Nehri, Alaşehir Çayı, Devlet Su İşleri’ne ait sulama ve kurutma kanalları ile mevsimsel akışlı ve akar dereler geçiyor. Ayrıca proje alanına; 4,9 kilometre mesafede Marmara Gölü, 15,1 kilometre mesafede Demirkapı Barajı bulunuyor.