Bakanlar Kurulu tarafından “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte” görüldüğünden dolayı grevleri 60 gün süreyle ertelenen Şişecam işçileri, Danıştay’a yaptıkları başvuru da reddedilince Levent’teki holding binasına yürüdü

Şişecam işçileri grev hakları için yürüdü

GÖZDE ADA

Bakanlar Kurulu kararıyla grevleri ertelenen Kristal-İş Sendikası'na üye Şişecam işçileri grev hakları için yürüdü. Dün öğle saatlerinde İstanbul Levent'teki Kanyon AVM önünde bir araya gelen işçiler, buradan İş Bankası Kuleleri'ndeki Şişecam Genel Merkezi'ne doğru yürüyüşe geçti.
Yürüyüşe, Mersin, Bursa, Eskişehir, Gebze ve Lüleburgaz’da Kristal-İş’in örgütlü olduğu cam fabrikalarında çalışan işçiler ve ailelerinin yanı sıra ÖDP, EMEP, EHP, BDSP, İDP gibi birçok parti sendika ve kurum temsilcileri de destek verdi. ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş da işçileri yalnız bırakmadı.


'ASLA DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ'
Hakları için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyleyen işçiler adına yapılan konuşmada “Biz bu haklı mücadelemizde asla diz çökmeyeceğiz. Daha insani koşullarda ve kişinin hayatını daha rahat idame edeceği ücreti alarak çalışmak istediğimizi yetkili mercilere defalarca bildirdik. Ocak ayında toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başladık. Fakat Şişecam gibi böylesine büyük bir şirketin 93 kuruş gibi komik bir arttırım yapmasının hiçbir oluru yoktur” denildi.
Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş yürüyüş sonunda bir konuşma yaparak, grev haklarının anayasal bir hak olduğunu belirterek, eylemlerinin devam edeceğini söyledi. Çetintaş, işten çıkarılan arkadaşlarının tekrar geri alınmasını istedi. Yürüyüş sırasında sık sık “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Biz bitti demeden bitmez” sloganları atıldı.


GREVE MİLLİ GÜVENLİK BAHANESİ!
Şişecam’da örgütlü Kristal İş Sendikası'nın, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine çıktığı grev  27 Haziran tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından “genel sağlığı ve millî güvenliği bozucu nitelikte” görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmişti. Kristal İş Sendikası'na bağlı 5 bin 800 işçi 23 Haziran tarihinden bu yana grevdeydi. Kristal-İş sendikası Şişecam'dan yüzde 23.12 ücret artışı istiyor. Şişecam ise sendikanın istediği oranın yarısı kadar yani yüzde 11.79 zam yapabileceğini belirtiyor.