123 yıllık Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin eski yerine gelmesi için kitle örgütleri bir araya gelerek “Hiç kimse halkın hastanesini elinden alıp, onları zor durumda bırakma hakkına sahip değil” dedi.

‘Şişli Etfal eski yerine gelsin’ çağrısı: Halkın sağlığa ulaşımı zorlaştı

Berkay DÜNDAR

İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bazı bölümleri, binanın depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle geçen sene Seyrantepe ve Büyükdere’ye taşındı. Şişli halkının ‘yerinde dönüşüm’ çağrılarına rağmen 123 yıldır hizmet veren 600 yatak kapasiteli Şişli Etfal’in ardında kocaman bir kaos kaldı.


Sekiz kitle ve meslek örgütü temsilcileri bir araya gelerek ‘Etfal geri gelsin’ demek için Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Şişlili yurttaşların yoğun katılım gösterdiği toplantıya Şişli ve Beşiktaş Belediye Başkanları, Şişli ve Beşiktaş Kent Konseyleri Başkanları, İstanbul Tabip Odası, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve SES Sendikası temsilcileri katıldı. Kitle örgütleri bölünüp uzak bölgelere taşınarak tasfiye edilmeye çalışılan Şişli Etfal’in yeniden yerinde faaliyete geçmesi çağrısında bulundu.

OKMEYDANI YÜKÜ KALDIRAMIYOR

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Şişli Etfal taşındığından bu yana ilçede bulunan hastanenin ihtiyacı karşılamadığını belirtirken Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, "İlçemiz ve yakın bölgesindeki sağlık hizmeti çökme durumuna geldi" dedi ve ekledi: “Şişli Etfal Hastanesi, halkın iradesi yok sayılarak Şişli’den taşındı. Üstelik hastanenin her birimi başka bölgelere taşınarak, halkın bütünsel bir sağlık hizmeti alması olanağı da ortadan kaldırıldı. Şişli Etfal’in taşınmasıyla birlikte halka nitelikli, ücretsiz ve erişilebilir kamusal sağlık hizmeti sağlamak için tek hastane kaldı. Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Hastanesi oluşan yükü kaldıramamakta. Acil serviste bile hastaya ayrılan süre 5 dakikayı geçmemekte. Seyrantepe ve Büyükdere’ye taşınan yeni Etfal Hastanesine ulaşım da eziyetli. Hiç kimse halkın yanı başındaki hastanesini elinden alıp, onları zor durumda bırakma hakkına sahip değil.”

TAM TEŞEKKÜLLÜ BİR HASTANEYDİ

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nazmi Algan ise Şişli Etfal Hastanesinin tam teşekküllü bir eğitim araştırma hastanesi olduğunu hatırlattı: “Sadece Beşiktaş ve Şişli değil tüm İstanbul ve tüm Türkiye’den hastalar gelirdi. Çünkü hem elit hem de zor vakaların geldiği bir hastaneydi. Şimdi bu hastane neden yok? Birdenbire bu hastanenin taşınma meselesi çıktı ve Seyrantepe’deki binanın inşaatı çok uzun sürdü. O dönemde İstanbul Tabip Odası olarak gerek başhekimlik nezdinde gerek Sağlık Bakanlığı nezdinde birçok görüşme yaptık. Şunu gördük ki ne başhekimin ne İstanbul Sağlık Müdürünün buraya ne olacağından haberi yok.”

***

1 milyon kişiye hizmet veriyordu

1899 yılında Osmanlı padişahı II. Abdülhamid’in emriyle kurulan Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2021 yılında ‘depreme dayanıklı değil’ gerekçesiyle 2 farklı binaya bölünerek Büyükdere’de Kazım Karabekir Mahallesi ve Seyrantepe Huzur Mahallesi’ndeki yeni binalarına taşındı. Seyrantepe ve Büyükdere’ye gidemeyen yurttaşlar, Okmeydanı’nda bulunan Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi’ne yöneldi. Okmeydanı’ndaki hastanede artan yoğunluk ise uzun hasta kuyruklarını, alınamayan randevuları beraberinde getirdi. Yaklaşık 1 milyon insana hizmet veren Şişli Etfal Hastanesi’nin kapatılmasına ve sağlık sisteminin sorunlarını daha da derinleştiren şehir hastanelerine tepki büyük.