İstanbul’un en merkezi konumda bulunan hastanelerinden biri olan Şişli Etfal’in bölünmesine yurttaşlar tepkili. Hastane önünde bir araya gelen Şişli Etfal Dayanışması, “Çevre kamu hastanelerinin yükü kat kat artacak, bölgede ciddi bir sağlık hizmeti çöküşü yaşanacak” dedi.

Şişli Etfal kapanırsa sağlık çöküşü yaşanacak

MERAL DANYILDIZ

İstanbul’un Şişli ilçesinde yaklaşık 1 milyon insana hizmet veren ve bölgenin en büyük hastanesi olarak 122 yıldır faaliyet sürdüren Şişli Etfal Hastanesi’nin güçlendirme yapılacağı iddiasıyla bölünmesine tepki gösteren Şişli Etfal Dayanışması hastane önünde eylem yaptı. “Etfal’e dokunma, sağlığımla oynama” , “Etfal’i kapatamazsınız” , “Hükümet şaşırma, Etfal’i kapatma” sloganlarının atıldığı eylemde, basın açıklamasını SES Şişli Hastane Temsilcisi İpek Deniz okudu.

Deniz, devletin yurttaşlara ihtiyaç duyulan sağlık hizmetini vermekle yükümlü olduğunu hatırlatarak, “Şişli’nin tam merkezinde, kuşaktan kuşağa halka şifa dağıtmış, bölgedeki merkezi konumuyla insanların kolay erişebildiği hastanemiz, halkın ve sağlık emekçilerinin elinden alınmaya çalışılmaktadır. Yurttaşların, özellikle yaşlılar ve engellilerin uzak bölgelerdeki hastanelere gitmesi eziyete dönüşecektir. Dakikaların bile önemli olduğu bir kalp krizinde, doğum sancısında, ağır yaralanmalı travmalarda, büyük felaketlerde hızlı müdahale imkânı sunan hastanenin temelli taşınması durumunda, yüz binlerce insanın kaderiyle oynanacaktır. Bugüne kadar kapısından girdiklerinde her türlü sağlık hizmetini alabildikleri hastane ortadan kaldırılacak, farklı sağlık şikâyetleri için farklı hastanelere gitmek zorunda kalacaklardır. Şişli Etfal’den doğacak boşluğu doldurabilecek bir kamu hastanesi olan Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu, bu kadar nüfusun ne yoğunluğunu kaldırabilir ne de yeterli olabilir” dedi.

SAĞLIK HAKKINA ERİŞİM ZORLAŞACAK

Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şişli Etfal’in kapatılması ile kamusal sağlık hakkına erişim zorlaşacak, çevre kamu hastanelerin hasta yükü kat kat artacak, bölgede ciddi bir sağlık hizmeti çöküşü yaşanacaktır. Tam teşekküllü olmasının avantajıyla, yetkin ve deneyimli hocaların yönetimindeki branşlarında uzmanlık eğitimlerini tamamlayan binlerce doktor, özellikli birimlerde çalışan sağlık emekçileri sadece Şişli’de değil Türkiye’nin dört bir yanına gittiklerinde, aldıkları nitelikli eğitimi halkın yararına dönüştürmektedir. Bölünüp parçalanıp başka yerlere taşınarak tam teşekküllü hastane hüviyetini kaybedecek Şişli Etfal’in, nitelikli sağlık çalışanı yetiştirme vasfının da zarar göreceği açıktır.”

KABUL EDİLEMEZ

Şişli Etfal’in binalarının depreme karşı yeniden yapılmasının zaruri olduğunu kaydeden Deniz, sözlerini şöyle noktaladı: “Ancak, bu zaruret, kent merkezindeki rant değeri yüksek, iştah kabartan bu arazinin farklı amaçlar için kullanılmasına yönelik fırsatçılığa dönüştürülmemelidir. Öte yandan, kent merkezlerindeki sağlık kurumlarını tasfiye ederek yerine ticari esaslı, bir avuç zengin hastaya hizmet sunan yapılar oluşturulmaya çalışılması da kabul edilemez.”

İTO: SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ

İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Pınar Saip ise, Şişli Etfal Hastanesi’nin şu anda parçalanmış durumda olduğunu aktardı. “Bütün Cumhuriyet kurumlarının başına gelen bu hastanenin de başına gelmektedir” diyen Dr. Saip, şöyle konuştu: “Burası sadece çocuk hastanesi haline getirildiğinde gerekli verim alınamayacaktır. Elbette yeni hastaneler açılmalı ancak Şişli Etfal yerinde, yeniden yapılanmalıdır. Aksi takdirde bölgede sadece özel hastaneler kalacak ve devlet kurumunun kalması için bizler sahip çıkmaya devam edeceğiz. Buranın geçmişte olduğu gibi disiplinli ve yerinde yapılanması için sürecin takipçisi olacağız.”

BİR DEĞİL BİN MAĞDURİYET VAR

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan da, “Bizler bir akıl tutulmasını engellemek için bugün buradayız. Milyonlarca insanın çalıştığı, ziyaret ettiği, merkezi konumda bulunan hastaneye kilit vurmak geri dönülmez sonuçlar doğuracaktır. Ayrıca bu kentin göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir deprem sorunu vardır. Doğal afette müdahale etmek daha da zorlaşacaktır. Sağlık hizmetine erişim noktasına her yere sağlık kuruluşu açılmalıdır. Ancak mevcut tam teşekküllü hastanelerin yerinde devam etmesi elzemdir. Tüm yetkililere sesleniyoruz, burada bir değil bin mağduriyet var. Mağduriyetler yaratmak istemiyorsanız bu yanlış karardan dönün.”

İstanbul Diş Hekimleri Odası tarafından yapılan açıklamada da, hastanenin kaldırılmak istenmesinin yeri doldurulamaz olumsuzluklar doğuracağı belirtildi. Açıklamada, “Hastanenin uzman kadro ve çağdaş ekipman ile şifa dağıtması kadar önemli bir konusu da ulaşılabilirliktir. Halkın sağlığı önemli, bunlar göz ardı edilmemeli. Yerinde kalsın istiyoruz” dendi.

KONU PARA OLUNCA...

SES Şişli Şube Eş Başkanı Abuzer Aslan “Bu binanın yeniden yapışması gerektiğine inanıyoruz ama buranın başka bir şeye dönüşmesini istemiyoruz. Sağlık hakkımıza erişim noktasında en orta noktada bulunduğu için buranın hastane olarak kalması gerekir. Sarıyer’in hastaneye ihtiyacı var, buna karşı değiliz. Seyrantepe’nin de ihtiyacı var. Ancak Şişli halkının da burada hastaneye ihtiyacı var. Buradaki iktidarlara sesleniyoruz, ecdad ecdad diye seslendiğiniz yerde, ecdadınıza sahip çıkın o zaman. Konu para olduğunda ecdadınızı da unutacağınızı biliyoruz” şeklinde konuştu.