Şişli Etfal turizm tesisi mi olacak?

Rozerin YÜKSEL

İstanbul’da kesintisiz olarak 122 yıldır hizmet veren Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapatılıp yerine ne yapılacağı konusu hâlâ belirsiz. Hastane, binanın depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile bölünerek Seyrantepe ve Sarıyer’e taşınıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Etfal İşyeri Temsilcisi İpek Deniz, kapatılacak olan hastane binasının, güçlendirme çalışmalarının ardından ne şekilde hizmet vereceğine ilişkin hiçbir kurumdan açıklama yapılmadığına dikkat çekiyor. Sağlık alanında saniyelerin bile çok önemli olduğunu vurgulayan Deniz, merkezi konumdaki hastanenin Seyrantepe ve Sarıyer’e taşınmasının, acil durumlarda bölge halkı için tehlike yaratacağını belirtiyor. Günde bini aşkın acil başvurusu olduğunu söyleyen Deniz, “Okmeydanı Hastanesi de var ama yine de yetmiyor. Şimdi bir de pandemi sürecindeyiz. Şişli’de yaşayan yaşlı nüfusun yoğunluğunu da düşünürseniz durum içinden çıkılmaz bir hal alacak. İki kamu hastanesi bile yetmiyorken birini yok etmek, Şişli halkı için büyük bir yıkıma sebep olacak. Sadece acil servis ihtiyacı için bile Şişli Etfal’in yerinde kalması gerekir” diyor.

Şişli’de çok sayıda yoksul insanın yaşadığına da dikkat çeken Deniz, hastane kapanırsa bu yoksul insanların acil durumlarda özel hastanelere gitmek zorunda kalacağını ifade ediyor.

SAĞLIKTA ŞİDDET ARTABİLİR

Deniz’e göre, hastanenin taşınması sağlıkta şiddetin artmasına da neden olabilir; çünkü hastaları erken vakitte hastaneye getiremeyen kişiler öfkesini sağlık çalışanlarından çıkarabilir. Esnafın da olumsuz etkileneceğini belirten Deniz, “Etfal’ın kapatılması, zaten pandemi nedeniyle zor durumda olan çevre esnafın ve eczacıların sonu demektir” diye konuşuyor.

Şişlililerin talebi, hastanenin yerinde dönüştürülmesi. Şişli Etfal Dayanışması’ndan Süleyman Karan, şunları söylüyor: “Yerinde dönüştürmek gibi bir alternatif varken hastaneyi bölüp taşımak, üstüne bir de ‘Bakanlığın tasarrufu var, çok güzel bir tesis yapacağız’ söylemleri soru işaretleri yaratıyor. Bizim en büyük korkumuz buranın bir sağlık turizmi tesisi yapılıp birilerine peşkeş çekilmesi.” Eylemlerinin süreceğini belirten Karan, “Geleceğini düşünen herkes bu mücadeleye destek vermeli” ifadelerini kullanıyor.