Sit alanında tescil tamam, imara hayır
Fotoğraf: DHA

Aycan KARADAĞ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, MUÇEV ile Global Marin gibi şirketlerin göz diktiği Muğla Marmaris’teki Karacasöğüt Koyu için ‘birinci derece arkeolojik sit alanı’ kararı verdi. Bu tescil kararı uyarınca, Helenistik döneme ait arkeolojik buluntulara ev sahipliği yapan koy korunacak. Ancak bu karar sonrasında bölgeye yapılmak istenen projelerin akıbeti merak konusu oldu. MUÇEV ile Global Marin gibi şirketler, koydaki yat limanın kapasitesini artırmak istiyor. 

KORUMA ALTINA ALINMALI

İskele kapasitesinin artırılmasına karşı çıkan Marmaris Kent Konseyi’nden avukat Arzu Alper, yaptığı açıklamada, “Bölge dalışa da kapatılmalı ve koruma altına alınmalı. Tespit yapılan alanda atılan çapaların deniz dibi tarihi eserlere zarar verebilir, alan dalışa kapatılmalı. Kapasite artırımları ile ilgili süreçler de durdurulmalı” dedi.

Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi de, “Bu karar sonucu MUÇEV Marina kapasite artışı için verilen ‘ÇED olumlu’ kararının iptali talepli, açtığımız davanın dumanı henüz tüterken, Karacasöğüt’ün koruması gerçekleşmiş oldu” açıklaması yaptı. 

NE OLMUŞTU?

MUÇEV ve Global Marin şirketleri 2021’den itibaren Karacasöğüt Koyu‘ndaki yat limanlarındaki kapasiteyi artırmak istiyordu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da projeye dair ‘ÇED Olumlu’ kararı vermişti. Verilen bu onay, tepkilere neden olmuştu.