SİT alanındaki RES’ler için yapılan imar planı iptal: Halkın mücadelesi yine kazandı

İzmir Çeşme’nin Sarnıç bölgesinde, 1’inci derecede doğal sit alanına kurulan Rüzgar Enerji Santralları (RES) için yapılan koruma amaçlı imar planları, yurttaşların açtığı dava sonucunda Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından bozuldu. Dosyanın, kararın uygulanması için gönderildiği İzmir 5’inci İdare Mahkemesi’nce planların iptaline hükmedildi. Çeşme’de yaşayanlar, aktif olan RES’lerin durdurulmasını istiyor.

İçinde özel 28 mülkiyet parselinin de bulunduğu alan üzerinde kurulan RES’lerin her biri 2 megawatt olmak üzere toplam 8 türbinden oluşuyor. Danıştay 6’ncı Dairesi’nce imar planı ve kamulaştırmanın iptali istemi ile açılan davada kamulaştırma işlemlerinin imar planı olmaksızın yapılamayacağına hükmedildi.

Öte yandan başka bir mülk sahibi tarafından acele kamulaştırma kararlarına karşı da Danıştay’dan iptal kararı çıktı. Plansız kalan projenin ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı da böylece geçerliliğini yitirmiş oldu. Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından kararın uygulanması için dosya, İzmir 5’inci İdare Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkemenin kararına göre, davacı mülk sahipleri, tapularını almaya hak kazandı.

Dava konusu santralların mühürlenmesi ve faaliyetlerini 30 gün içinde durdurulması gerekiyor.