Sivas katliamının 15’inci yıldönümünü mitinglerle anıldı. Türkiye’nin birçok köşesinde toplanan binlerce kişi, ‘Madımak müze olana kadar haykırmaya devam edeceğiz’ dedi….

Sivas katliamının 15"inci yıldönümünde İstanbul Kadiköy"de toplanan on binlerce kişi dev bir mitingle katliamı lanetledi. Tepe Natuilus"de toplanan kitle ‘Yobazlar yaktı, devlet baktı’, ‘Alevi kültürü engellenemez’, ‘Madımak oteli müze olacak’ sloganları eşliğinde Kadiköy iskelesine kadar yürüdü.  Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ( PSAKD) İstanbul şubelerince düzenlenen mitinge, Alevi derneklerinden, sivil toplum örgütlerine, sendikalardan sanatçılara kadar  binlerce insan katıldı.

 

‘HİÇBİR ŞEYİ UNUTMAYACAĞIZ’

Tertip komitesinin ortak metnini okuyan PSAKD Kadıköy Şube Başkanı Feti Bölükgiray, 15 yıl önce, şeriatçıların, gerici faşist güçlerin devletin gözetimi altında 35 canı acımasızca katlettiğini anımsattı. Bölükgiray, “Ne ozanlar heykelinin  caddelerde sürüklenişini, ne yangına 20 dakika kala otel kapısına kadar gelmişken çekip giden tugay komutanını, ne Belediye Başkanı"nın "Gazanız mübrek olsun" kutlamalarını, ne itfaiye hortumlarını kesen itfaiye erlerini, ne siyasetçilerin aymazlığını ne medyanın çarpıtmalarını unuttuk. Diri diri yanan 35 canımızı unutmayacağız ve unutturmayacağız. Sivas"ın hesabı sorulsun"" dedi.

 

‘ÖLÜLERİMİZ ÜZERİNDE KEBAP’

Madımak"ta yaşamını yitiren ozan Nesimi Çimen"in eşi Makbule Çimen, diğer iktidarlar gibi Türkiye"yi yöneten AKP"nin  Madımak"ı müze yapmamak için direndiğini belirterek, ""Şu an Sivas"ta 50 bin kişi haykırıyor, siz ise ölülerimiz üzerinde utanmadan kebap yiyebiliyorsunuz. Şunu iyi bilin ki kebap sofranızda kürdan olmayacağız. Madımak müze olana kadar haykırımaya devam edeceğiz"" dedi. ZEYNEP KURAY - OZAN BİLİR

 

***

Miting notları

- Miting"e başta Alevi dernekleri olmak üzere, DİSK, KESK, TMMOB, DTP, ÖDP, SHP, EMEP, TKP, SDP, Yeşiller Partisi, İHD, Halk Cephesi, Halkevleri ve Pirsultan Abdal Kültür Derneği şubeleri üyesi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

- Kalabalığın miting alanına sığmaması nedeniyle polis tarafından kurulan bariyerler geri çekilerek alan genişletildi.

- Miting"e yoldan geçen vatandaşlar da alkışlarıyla destek oldu.

- Miting alanına AKP karşıtı pankartla girmek isteyen Halkevleri üyeleri ve polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

-          Çok sayıda sanatçının katıldığı mitingte Onur Akın, Cahit Berkay ve Grup Yorum şarkılarını Sivas"ta hayatını kaybedenler için söyledi.