Sivillere askeri ‘derdest yetkisi’ne tepki büyük

BirGün/Ankara

Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Teklifin içerisinde yer alan, “suçüstü hallerde asker kişisi herkes tarafından geçici olarak gözaltına alınabilir” hükmü tartışmalara neden oldu. TBMM’de kabul edilen düzenlemeye göre, subay ve astsubayların şüpheli sıfatıyla ifadesi Cumhuriyet savcısı tarafından alınacak. Yüce Divan’da yargılanacak askerlerle ilgili soruşturma Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından yapılacak. Askeri suçların soruşturulması izne tabi olacak. Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanları hakkında askeri suçlardan dolayı soruşturma, Cumhurbaşkanının iznine bağlı olarak yapılacak.

HERKES YAKALAYACAK

Genel Kurul’daki görüşmelerde tartışmalara neden olan bir diğer yetkiye göre, “kişiye suç işlerken rastlanması” ve “suçüstü bir fiilden dolayı izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya hemen kimliğinin belirlenme olanağının bulunmaması” durumunda asker kişiler, “herkes tarafından” geçici olarak yakalanabilecek.

Ayrıca, tutuklama kararı veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Cumhuriyet savcısına derhal başvurma olanağı bulunmadığı takdirde bu emre ihtiyaç olmadan kolluk birimleri de harekete geçerek askeri personeli yakalayabilecek.

CHP ve İyi Parti milletvekilleri, böyle bir yetki kullanımının büyük sakıncalara neden olabileceği uyarısında bulundu. CHP’li Bülent Tezcan, bu düzenlemenin daha önce de gündeme geldiğini anımsatarak “Şimdi asker kişilerin siviller tarafından derdest edilmesini içeren bir kanun teklifini yine görüşüyoruz ve bu çerçevede şu soruyu herkesin sorma hakkı var, bunu yeniden görüştüren irade, hangi irade?” diye sordu. Tezcan, “15 Temmuz’dan sonra Yenikapı Buluşması’nda Genel Başkanımızın çok önemli bir uyarısı vardı, ‘Camiye, kışlaya, adliyeye siyaseti sokmayın’ diyordu. Her üçüne de siyaseti sokmakta kararlısınız” dedi.

KURTLAR SOFRASINDA YEM

İyi Partili Ayhan Erel de düzenlemeye karşı çıktı. Erel, “Asker kişi, herkes tarafından yakalanabilir hükmünü anlamak, anlatmak, izah etmek mümkün değil. CMK’deki düzenlemenin buraya getirilmesi ve buranın açıklığa kavuşturulması gerekecektir, yoksa bu, ilerde büyük sıkıntıları beraberinde getirecektir, Mehmetçik kurtlar sofrasında yem olma durumuna düşecektir” diye konuştu. Teklifte değişiklik yapılması önerisini kabul etmeyen AKP, duruma “açıklık getirmeye” çalıştı. AKP’li Yılmaz Tunç, düzenlemeyi, “Bir asker kişinin, sivil kıyafetle de olabilir, bir cinsel saldırı, çocuk istismarı suçüstü halinde herkes tarafından yakalanabilmesiyle ilgili bir durum olabilir, buna benzer olaylar olabilir. Bu, ceza hukukunun genel bir düzenlemesidir, ceza muhakemesinin” sözleriyle savundu.