Siyah akar onların gözyaşları: Soma ve Ermenek'te hüzünlü Anneler Günü

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki meydana gelen katliamda yaşamını yitiren 301 madencinin başta anne ve eşleri; Anneler Günü'ne bir gün kala mezar ziyaretlerinde gözyaşı döktü.

Maden faciasında hayatını kaybeden İbrahim Duman'ın annesi Seher Duman, "Benim çocuğum her Anneler Günü'nde eve gelirken eli boş gelmiyordu. Her seferinde bana ya bir giysi ya da çiçek getiriyordu. Boynuma sarılıp 'benim canım annem beni büyüttün. Ben var isem senin sayende varım. Seni ve babamı canımdan çok seviyorum' diyerek beni de duygulandırıyordu. Artık boynuma kim sarılacak? Ne acı ki onsuz ilk Anneler Günü'nde ben onun mezarına sarılıyorum" dedi.

Oğlunun yasını tutan bir diğer anne Gülsüm Çolak ise, torunları 1 yaşındaki Ulaş ve 1.5 yaşındaki İsmail Çolak ile oğlu Uğur Çolak'ın mezarı başında andı. Katliamın sorumlularının cezasını çekmesi çağrısında bulunan Gülsüm Çolak, "Gözünü para bürümüş işveren bu anlamlı günü bize çok gördü ve biricik oğlumuzu bizden ayırdılar" diye konuştu


ERMENEKLİ ANNELER DE YASTA
Geçen sene Ekim ayında meydana gelen maden faciasında 18 işçinin yaşamını yitirdiği Ermenek’te anneler yastaydı.

Ölen 18 madenciden biri olan Tezcan Gökçe'nin annesi 74 yaşındaki Ayşe Gökçe, anneler gününü buruk kutladı. Kurtarma çalışmaları sırasında 'Oğlum yüzme bilmez ki suyun içinde ne yaptı' sözleriyle tüm ülkeyi hüzne boğan Ayşe Gökçe, "Oğlumun her şeyini özlüyorum. Çocuğum özlenmez mi?" diyor.

İki çocuk babası Tezcan Gökçe'nin babası Recep Gökçe ise, oğlunun cenaze töreninde yırtık kara lastik ayakkabısıyla katılmasıyla gündeme gelmişti.

Oğlunun fotoğrafını oturma odasının duvarına astığını ve gözünün önünden hiç ayırmadığını belirten Ayşe Gökçe, "Çocuğum özlenmez mi? Mezarını ziyaret ediyorum sık sık. İki ağlarız, iki söyleriz. Allah bize bu acıyı yaşattı, başka kişilere bu acıyı göstermesin" dedi.

Katliamda eşi Tezcan Gökçe ile kardeşi Uğur İlhan'ı yitiren Ayşe Gökçe de, eşi öldükten sonra hayatlarının karardığını eşi ve kardeşinin ölüm nedenlerini de yeni öğrendiğini belirterek, ekliyor: "Eşimin sudan boğulduğunu öğrendim. Kardeşimin de cesedi parçalanmış. Bunları öğrenince ağladım. Çocuklarım küçük yaşta babasız kaldı".

ACILARI HÂLÂ YÜREĞİMDE
Katliamda oğulları Kerim Haznedar ve Ali Haznedar'ı kaybeden Saadet Haznedar da iki oğlunun acısının hala yüreğinde olduğunu belirtti. İki oğlunun mezarını ziyaret eden ve fotoğraflarını yanından ayırmayan Saadet Haznedar, "Oğullarım şimdi yaşıyor olsaydı, gelip elimi öper ve anneler günümü kutlarlardı." Mart ayında bir kız bebek dünya getiren 4 çocuk annesi 31 yaşındaki Fadime Haznedar, 'Sare' adını koyduğu çocuğuyla birlikte eşinin mezarını ziyareti sırasında, kucağındaki bebeğiyle birlikte, "Sarem, yiğidimin anneler günü hediyesi" diyerek eşine seslendi.