Bölgeyi siyanür havuzuna çeviren Çöpler Altın Madeni’ne ilişkin davanın duruşması görüldü. Yürütmeyi durdurma taleplerinin reddedildiğini hatırlatan TMMOB’den Gül, “Kararın iptali hayati öneme sahip” dedi.

Siyanür zehrine son vermeliyiz
Dava sırasında Ankara ve İstanbul’da eşzamanlı eylem yapıldı. (Fotoğraf: BirGün)

Gökay BAŞCAN

Erzincan İliç’te faaliyet gösteren Çöpler Altın Madeni’nin kapasite artırımına karşı açılan davanın duruşması dün görüldü. Duruşma sırasında Anagold Madencilik’in İstanbul’daki binası ile Çalık Holding’in Ankara binası önünde protesto gösterileri yapıldı. İstanbul ve Ankara’da toplanan yaşam savunucuları madenin bölgede yarattığı çevre katliamına dikkat çekti.

Anagold Madencilik tarafından işletilen altın madeninin ikinci kapasite artışı için, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir süre önce ÇED olumlu kararı verdi. Daha önce bölgede yaşanan çevresel yıkımları hatırlatan TMMOB karara karşı dava açtı. Kararın duruşması dün Erzincan İdare Mahkemesi’nde görüldü. Bölgede yaşananları hatırlatan TMMOB üyeleri ve avukatları, projenin iptalini talep etti. Tarafları dinleyen mahkeme, 1 ay içerisinde karar verecek.

Duruşmanın ardından açıklama yapan TMMOB Genel Sekteri Dersim Gül, ÇED olumlu kararının toprak, orman, mera, tabiat varlıklarını koruma kanunlarına ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirtti. Proje alanı ve genişleme sahasının, ülkemizin en geniş havzasına sahip Fırat Nehri’nin yanı başında olduğunu hatırlatan Gül, şunları söyledi: “Ayrıca saha, Munzur Dağları ekosisteminin ve ülkemizdeki önemli biyoçeşitlilik koruma alanının bir parçası. Saha aynı zamanda büyük depremler üreten fayların da yakınında bulunmakta. Bu tablo, karşı karşıya olduğumuz tehdidin sınırlarının anlaşılması açısından yeterince açıklayıcı. Orman alanlarının, ekolojik ve biyolojik değerlerin, tarım ve mera alanlarının, su kaynakları ve havzalarının tahribine yol açan siyanürlü maden işletmeciliğine ilişkin proje, çevre ve insan sağlığı üzerinde geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açmakta. Ortaya çıkan somut çevresel etkiler ve riskler göz önünde bulundurularak, kapasite artırımı işleminin acilen iptal edilmesi, durdurulması ve işletmenin kapatılması hayati öneme sahip.”

***

NE OLMUŞTU?

Birçok kez felaketlere neden olan Erzincan İliç’te bulunan Çöpler Altın Madeni’nde son olarak 21 Haziran’da siyanür sızıntısı meydana geldi. 20 ton siyanürlü solüsyon Fırat Nehri’ne karıştı. Şirkete 16,4 milyon TL ceza kesilirken maden sadece 3 ay kapalı kaldı. Kapasite artırımıyla birlikte madende sülfürik asit kullanımı yıllık 9 bin tondan 122 bin tona çıkarılacak. Ayrıca madende yıllık 11 bin ton siyanür, bin 50 ton kezzap olarak bilinen nitrik asit de kullanılması öngörülüyor. Madende ayrıca 16 çeşit çok tehlikeli kimyasal daha kullanılacak. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre şirket, 10 adet evaporatör (buharlaştırıcı) inşa edecek.