Uşak’ın Eşme ilçesindeki izinsiz madene 70 ton siyanür getirileceğini öğrenen binlerce yurttaş tek ses, tek yürek oldu...

MUZAFFER KORAY UŞAK

Uşak’ın Eşme ilçesindeki izinsiz madene 70 ton siyanür getirileceğini öğrenen binlerce yurttaş tek ses, tek yürek oldu.

Henüz işletme izni olmayan Eşme Kışlada ğ'daki altın madeninde kullanılacak siyanürün 70 tonluk bölümünü taşıyan ''Aglaia'' isimli geminin İzmir'e gelmekte olduğunu öğrenen Eşmeliler, protesto eylemi düzenledi. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu Eşmeli köylüler, bilim insanları ve hukukçuların da hazır bulunduğu bir miting düzenleyerek ''Eşme'ye siyanür giremeyecek'' sloganıyla mücadele kararı aldı.

Uşak'ın Eşme ilçesine bağlı Kışladağ köyü yakınlarında altın çıkarmayı planlayan Tüprag firmasının girişimlerine karşı, bölge köylülerinin başlattığı direniş büyüyor. Birgün'ün 27 Temmuz Çarşamba günü 'Bu gemi zehir yüklü'' manşetiyle henüz işletme izni olmayan altın madeninde kullanılacak 70 ton siyanürü taşıyan geminin İzmir'e gelmekte olduğunu duyurmasının ardından köylüler önceki gün bir miting düzenledi. İzmir-Bergama, Uşak-Eşme, Sivrihisar, Efem Çukuru, Havran/Küçükdere Elele Hareketi'nin organize ettiği miting, Kışladağ Köyü girişinde yapıldı. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yüzlerce köylü, miting için gelenleri köy girişinde karşıladılar. Grup ''Yolumuz suyumuz satılık değil'', ''Siyanürcü şirket memleketi terket'' sloganları ile köy meydanı na kadar yürüdü.

YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ

Mitingte konuşan Doç. Dr.Tanay Sıtkı Uyar, Tüprag şirketinin hazırlattığı ÇED raporunu eleştirdi. Uyar, ''Altın şirketi yalnızca kendi yandaşlarını çağırarak toplantılar düzenliyor. Köylünün bu toplantılardan haberi olmuyor. Yangından mal kaçırır gibi bakanlıktan onay alıyorlar. Bu nedenle ÇED raporunun usülüne uygun hazırlanmadığını düşünüyorum'' dedi. İzmir Barosu eski başkanlarından Noyan Özkan da ''Benim babam maden mühendisi idi, bana bir yerde maden işletecekseniz önce o yöre halkının rızasını alacaksınız derdi. Onun için yöre halkının rızasının alınması gerekirdi, rızası alınmadan hazırlanan ÇED raporunun hiçbir önemi yoktur'' diyerek idarenin yargı kararlarına uymasını istedi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri'nden Prof. Dr. İnci Gökmen de Bergama'da siyanürle altın çıkarıldığı için çevre köylerin boşaldığını hatırlattı. Gökmen, dünyada üretilen altının yüzde sekseninin takı olarak kullanıldığını belirterek, kadınlara ''Altını takı olarak kullanmazsanız altın para etmez, para etmeyince de altın çıkarılmaz ve böyle felaketler de yaşanmaz'' çağrısında bulundu. Doç. Dr.Hüseyin Yıldıran ise, ''Kurtuluş Savaşı’nda Hattı Müdafaa yoktu, Sathı Müdafaa vardı. Bugün de burası Hattı Müdafaa olmak zorundadır, bu hat da Kışla Dağı’dır''diye konuştu. Miting, konuşmaların ardından alkış ve sloganlarla sona erdi.