İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar Havran/Küçükdere Elele Hareketi, Eş

ELÇİN YAĞIZ / İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar Havran/Küçükdere Elele Hareketi, Eşme Kışladağ' daki altın madeninde kullanılmak üzere getirilmek istenen siyanürün İzmir Limanı' ndan Uşak'a kadar taşınacağı yerleşimleri kapsayan yerlerdeki ilgili kurumları ziyaret için ‘Uşak Yürüyüşü’ düzenledi. Elele Hareketi temsilcileri, sabaha karşı İzmir'den yola çıkarak, Uşak Valiliği, Uşak Belediyesi, Ulubey Kaymakamlığı, İnay Köyü, Eşme Kaymakamlığı ve Belediyesi, Alaşehir, Salihli ve Turgutlu Kaymakamlıkları ile Manisa Valiliği ve Belediyesini ziyaret etti. Ziyaretlerde, yöneticiler siyanür ile altın madenciliğ i yapılması ve siyanür taşımanın tehlikeleri konusunda bilgilendirildi.

 İl yöneticilerine, Eşme Kışladağ' da faaliyet göstermekte olan Tüprag altın madenine açılma ruhsatı verilmemesi ve maden için getirilmek istenen siyanürün güzergâh üzerindeki yerleşim birimlerine sokulmaması için dilekçe verildi. İlk olarak 16 gün önce göreve başlayan Uşak Valisi Kayhan Kavas'ı ziyaret eden Elele Hareketi, Tüprag Altın Madeni'ne GSM Açılma Ruhsatı ve maden için getirilecek siyanüre de izin verilmemesi istemli dilekçelerini sundu. Vali Kavas, Elele Hareketi temsilcilerini dinledikten sonra, Bergama süreci ve çevre ile ilgili sorunlara yabancı olmadığını ve takip ettiğini belirterek, ''Ben ikna etmeye de edilmeye de hazırım. Yeter ki oturup tartışalım. Çünkü sizin söylediklerinizin tam zıddını söyleyenler, madenden farklı beklentileri olanlar da var. Madene de gideceğim, o bölgede yaşayanlarla da görüşeceğim daha sonra yasalar çerçevesinde hareket edeceğiz'' dedi. Vali Kavas ile görüşmeden sonra, Elele Hareketi Dönem Sözcüsü Ertuğrul Barka, ''Valiyi olumlu, olaylara vakıf ve diyaloğa açık bulduk. umutlu ayrılıyoruz. Halk ve ülke yararı na kararlar vereceğini düşünüyoruz'' dedi.

 Heyet daha sonra Ulubey Kaymakamı Şenol Esmer'i ziyaret etti. Konu ve hareket konusunda bilgilendirilen ve aynı içerikteki dilekçeleri kabul eden Esmer, şunları söyledi:

 ''Konu ve çevreye duyarlı hareket hakkında bilgim var. biz baskı altında değiliz. tarafsı z olmaya çalışıyoruz. Biz vatandaşın sağlığını korumakla yükümlüyüz. 'Devlet yetkilileri satılmış ve baskı altı nda' düşünceleri yanlış. Gelen yargı kararlarını olduğu gibi uygulayacağız. Madenin çalışması engellenemezse de ÇED raporunda taahhüt edilenlerin uygulanıp uygulanmadığı nı denetleyeceğiz. Ekonomik çıkarları sağlarken, halk sağlığını da gözetmek zorundayız.'' Görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, kaymakamın şirket yanlısı olduğ una dair duyumlar aldıkları nı fakat eksik ve yanlış bilgilerini tamamladıklarını ve düzelttiklerini ifade eden heyet sözcüsü Ali Arif Cangı, kaymakamın yasaların gerektirdiğ ini yapacağını ve başvuruları nı inceleyeceğini kaydetti. Ulubey Kaymakamlığı'ndan sonra, madene karşı direnen İnay köyüne giden Elele Hareketi temsilcileri, köylüler tarafından karşılandı. İnay köyünden Muammer Sakaryalı yaptığı konuşmada, madenin geçtiğimiz günlerde Gümüşkol Köyü'nde 30 tane damızlık koç dağıttığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

 “Maden bu kadar dürüstse ve bu kadar doğru bir iş yapıyorsa neden buna gerek duyuyorlar, bu rüşvet değilse nedir? İki silahları var, yalan ve para. kendilerine çok güveniyorlarsa, rüşvet dağıtmasınlar, hukuka güvensinler ve uysunlar.”