Ege Bölgesi'nde yıllardır büyük tepkilere neden ola

ERKAN ÇINAR İZMİR

Ege Bölgesi'nde yıllardır büyük tepkilere neden olan siyanürlü altın üretimine karşı bir mahkeme kararı daha alındı. İzmirli avukatlar Senih Özay ve Murat Fatih Ül-kü'nün açtıkları davada karar veren Bursa Üçüncü İdare Mahkemesi, Balıkesir'in Havran ilçesinden işlenmek üzere Bergama'daki altın madenine kamyonlarla toprak taşınması hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldı. Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Avukat Senih Özay, Bergama'daki altın cevherinin bittiğini, ancak altın işletmesinin ka-patılmayarak başka bölgelerden getirilen topraklarda altın aranacağını belirtti.

Dikili, Havran gibi çevre yerleşim birimlerinden Bergama'ya kamyonlarla toprak taşındığını dile getiren Özay, "Havran ile ilgili açtığımız davada, Bursa Üçüncü İdare Mahkemesi Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yapılmadan bölgeden toprak taşınamayacağı kararını verdi. Bu da bize Türkiye'de doğru kararlar veren hakimlerin olduğunu kanıtladı. Ancak bugüne kadar AİHM'de kazandığımız 232, Türkiye'deki mahkemelerde kazandığımız 72 davaya rağmen tüm hükümetler kararların arkasından dolanarak maden faaliyetinin önünü açtı" diye konuştu.

Bursa Üçüncü İdare Mahkemesi'nin verdiği kararda, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından söz konusu bölgede yürütülecek faaliyetlerin ÇED Yönetmeliği hükümlerinin uygulanmasından muaf olmadığı belirtilerek, dava konusu işlemin, yani toprak taşıma işleminin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların doğabileceği vurgulandı.

Adana'nın Yumurtalık ilçesinde, trol teknelerinin ağlarına takılan içi kömür ve başka cisimlerle dolu çuvallar, balıkçılar arasında endişeye neden oldu. Toros Gübre fabrikası yakınlarında tekneyle avlanan kaptan Sabahattin Sağlamtaş ve balıkçılar, ağları çektiklerinde içinde kömür ve çeşitli cisimlerin bulunduğu çuvalları fark etti.

Balıkçıların durumu Sahil Güvenlik'e bildirmesi üzerine, 19 çuval incelenmek üzere liman yetkililerine teslim edildi. Yumurtalık Balıkçıları ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Hasan Aydın, "Bir teknede 19 çuval, bir başka teknede ise 9 çuval atık çıktı. Çuvalların yosun kaplamamış olması ve yapılarının bozulmamış olması, atıkların yeni olduğunu gösteriyor. Ama bir gerçek var ki balıkçılarımız artık denizden balık yerine kömür çuvalları avlıyor" dedi.

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ham petrol boru hattı aleyhine açılan davada balıkçıların avukatlığını üstlenen İsmail Hakkı Atal da BTC ham petrol boru hattı ve termik santral gibi yatırımların devreye girmesiyle gemi trafiğinin yoğunlaştığı bölgede bu tür olayların artacağı uyarısında bulunduklarını anımsattı. Avukat Atal, atıkların "radyoaktif veya zehirli" olabilmesi olasılığı dikkate alınarak, araştırma yapılmasını beklediklerini bildirdi. Birgün