Siyasal İslamcı rejimler kadına, yaşama düşman
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

İran’dan Afganistan ve Endonezya’ya siyasal İslamcıların iktidarda olduğu rejimlerin kadınlara yönelik baskılarının ardı arkası kesilmiyor. Afganistan’da Taliban rejiminin kadınlara üniversitede okumayı ve STK’larda çalışmayı yasaklamasına tepkiler sürerken İran’ın Burucerd kentindeki bir alışveriş merkezindeki 2 işyeri, zorunlu başörtüsü kuralını ihlal ettikleri gerekçesiyle mühürlendi. Burucerd Vali Yardımcısı Emin Gudrezi, Loristan eyaletine bağlı kentteki söz konusu uygulamanın kent savcılığı tarafından alınan karar üzerine gerçekleştiğini dile getirdi, alışveriş merkezindeki iş yerlerinin önceden konuyla ilgili uyarıldığını kaydetti. Kum kentinde de 25 Aralık’ta, giyim kuşam kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle onlarca mağazaya ev sahipliği yapan bir AVM mühürlenmişti. Kazvin kentinde de 20 Aralık’ta, "başörtülü olmayan kişilere hizmet vermesi" nedeniyle 5 iş yeri kapatılmıştı.

Öte yandan başörtüsü zorunluluğuna tepkinin kadınların öncülüğünde kitlesel protesto dalgasına dönüştüğü İran’dan eğitim almak isteyen Afgan kadınlara destek verilebileceği açıklaması geldi. Dışişleri Bakanlığı danışmanı Resul Musavi Afganistan’ın Tahran Büyükelçisi ile görüştüğünü belirterek eğitim almak isteyen Afgan kadınlara desteğe hazır olduklarını bildirdi. İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin eylülde başörtüsü kuralına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınıp hayatını kaybetmesi üzerine başlayan eylemler ise 100’üncü gününü geride bıraktı.

TALİBAN’A TEPKİ BÜYÜK

Taliban’ın kadın düşmanı yasaklarına tepkiler ise sürüyor. Uluslararası toplumdan Taliban’a kınamalar devam ederken kadınların mücadelesine Afgan erkek öğrenciler de dersleri boykot ederek destek verdi.