Erdoğan’ın Almanya ziyareti hem kamuoyunda hem siyasette tepki çekiyor. Sokaklarda “Erdoğan istenmiyorsun” protestoları gerçekleşirken, Alman vekillerin resmi davet boykotu da giderek genişliyor

Siyaset de sokak da istemiyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyareti için geri sayım başlarken, bir yandan sokaklardan “İstenmiyorsun” sesleri yükseliyor, bir yandan da siyasilerin boykotu giderek genişliyor. Köln’deki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camii’nin açılışına katılacak olan Erdoğan’ın Almanya’daki Türklere hitaben büyük bir salon konuşması yapmayacağı da açıklandı.

Hem Erdoğan’a hem Merkel’e tepki
Erdoğan’ın 27-29 Eylül’de Almanya’ya yapacağı ziyaret ülkede tartışma yaratmayı sürdürüyor. Almanya’nın pek çok kentinde ziyaret protesto ediliyor.

Son olarak başkent Berlin’de yüzlerce kişinin katıldığı eylemde “Erdoğan istenmiyorsun” yazılı pankartlar taşındı. Başbakan Angela Merkel’in de Erdoğan’a göz yummakla eleştirildiği eylemde ayrıca “Erdoğan öldürür, Merkel hapseder” pankartı da dikkat çekti.

Daha büyük protestolar geliyor
Hannover kentinde de ziyarete tepki vardı. Düsseldorf’ta düzenlenen gösteride ise “Türkiye’deki devlet terörünü durdurun” yazılı pankartlar taşındı. Deutsche Welle, Erdoğan karşıtı gösterilerin aralarında Kürt derneklerinin de olduğu çeşitli sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde düzenlendiğini aktardı.

Erdoğan’ın ziyareti sırasında Almanya’da çok daha büyük çaplı protesto gösterileri planlanıyor. Erdoğan’ın temasları kapsamında ziyaret edeceği Berlin ve Köln’de düzenlenecek eylemlerin her birine 10 bin civarında kişinin katılması bekleniyor.

Dört vekil daha boykot ediyor
Kamuoyu ve Türkiye kökenli Alman vatandaşlarının yanı sıra Alman siyasiler de ziyarete tepki göstermeyi sürdürüyor. Erdoğan için verilen yemeğe katılmayacağını açıklayan vekillerin sayısı giderek artıyor. Almanya için Alternatif (AfD) üyesi dört milletvekili daha resmi yemeğe katılmayacaklarını duyurdu.

Hür Demokrat Parti’nin Meclis grubu Dış Politika Sözcüsü Bijan Djir-Sarai ile Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen söz konusu boykotu başlatan isimler olmuştu. Djir-Sarai, “Alman vatandaşlarının Türk cezaevlerinde bulunduğu ve Ankara’nın demokrasi ve insan hakları değerlerinden uzaklaşmayı sürdürdüğü bir ortamda bir Alman milletvekili olarak kendisiyle akşam yemeği yiyemeyeceğini” belirtmişti. Dağdelen ise, etkinliğe “Devlet yemeği ve askeri tören çerçevesinde bir devlet ziyaretini bütünüyle uygunsuz” bulduğu için katılmayacağını ifade etmişti.

Erdoğan’ın Almanya’ya gelecek olması Sol Parti ve Yeşiller cephesinde de eleştiriliyor.

Normalleşme hedefleniyor
Almanya’dan Türkiye’ye yönelik siyasi eleştirilerin yanı sıra Berlin-Ankara hattında son dönemde pek çok konuda kriz yaşandı. Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in yanı sıra birçok Alman vatandaşının tutuklanması, 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası Almanya’ya iltica talebinde bulunan askerlerle diplomatların da bulunduğu kamu görevlilerine iltica hakkı tanınması, İncirlik Üssü, casus imamlar ve seçim kapsamında AKP’li isimlerin yapacakları etkinliklere izin verilmemesi bunların başlıcaları oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’ya yapacağı ziyaretin normalleşme sürecine katkıda bulunması umuluyor.