24 Haziran seçimlerinin ardından kongreleri geride bırakan ve kurultay tartışmalarını bir süreliğine erteleyen siyasi partilerin bayramdan sonra yerel seçime kilitlenmesi bekleniyor. Yol haritaları bu süreçte belirlenecek

Siyaset ‘sandığa’ dönecek

Kongre süreçlerini tamamlayan ve kurultay tartışmalarını ‘şimdilik’ rafa kaldıran siyasi partilerin bayram molasından sonra gündemlerinin yerel seçim olması bekleniyor. Partiler yerel seçimler için stratejilerini belirlerken meydanlara inmek için hazırlıklara başlayacak.

Kurban Bayramı’nın ikinci gününde gerçekleştirilecek siyasi partiler arasında bayramlaşma ziyaretlerinde, gündeme ilişkin mesajların yanı sıra yerel seçim konusunun da gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Devletin zirvesi Saray’da buluşacak
Kurban Bayramı sonrasında devletin zirvesi ise 30 Ağustos’ta AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Zafer Bayramı dolayısıyla Saray’da vereceği resepsiyonda buluşacak.

Olağanüstü kurultay tartışmalarını resmi sürecin sona ermesiyle erteleyen ve parti yönetimini de yenileyen CHP’de Parti Meclisi (PM) 29 Ağustos Çarşamba günü toplanacak. Toplantıda siyasette ve parti içinde yaşanan gelişmelerin yanı sıra yerel seçim hazırlıkları masaya yatırılacak.

Bu kez sadece ‘gönül ittifakı’
AKP ve MHP ise halihazırda yerel seçim için düğmeye bastı.

Partisinin önceki gün düzenlenen 6’ncı Olağan Büyük Kongresi’nde “Yerel seçimlerde bütün büyükşehirleri halkımızdan emanet alacağız” mesajını veren Erdoğan, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nu da (MKYK) bu doğrultuda dizayn ettiği kaydediliyor.

24 Haziran seçimlerinde AKP ile ‘Cumhur İttifakı’ içerisinde yer alan MHP, Mart 2019’da yapılması öngörülen yerel seçimlerde herhangi bir ittifak içerisinde olmayacağı ve ortak aday çıkarmayacağını duyurdu. MHP, seçimde AKP ile sadece ‘gönül ittifakı’ yapacak ve ortak aday çıkarmayacak.

Tartışma şimdiden başladı
Yerel seçimlerin normal şartlarda Mart 2019’da yapılması öngörülüyor ancak tarihin öne çekilebileceğine dair tartışmalar şimdiden başladı. Son olarak AKP Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya önceki gün, “Zor olduğunu ifade edeyim. Ancak Türkiye’nin coğrafi ve iklim koşullarına baktığımızda bu tarihin eylül, ekim, kasım gibi olması gerektiğinin altını çizelim” dedi.

AKP’li isimlerin aksine Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel seçimin erkene alınmayacağını söylemişti. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, AKP’nin 4 Kasım’da yerel seçim yapma planının olduğunu savunmuştu.

Değişiklik için 400 oy gerekiyor
Sandık tarihinin öne çekilebileceğini savunan AKP’li isimler, “Teklif Meclis gelirse değerlendirilir” diyor. Yerel seçim için gereken anayasa değişikliği için 400 milletvekilinin oyu gerekiyor. AKP’nin 290, MHP’nin ise 50 vekili bulunuyor. İki partinin 340’a ulaşan sandalye sayısı seçimin erkene alınması için yapılacak olası bir referandum için de yeterli değil.
Meclis’te 144 vekili bulunan CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise, yerel seçimin erkene alınmasına sıcak bakmıyor.

***

Liderlerin programı belli oldu

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, bayramın ilk günü İstanbul’da olacak. Yıldırım daha sonra memleketi Erzincan’a geçecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bayramı ailesiyle başkentin dışında geçirecek, ancak partideki bayramlaşma ikinci gün gerçekleştirilecek.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Ankara’da olacak. Partide bayramlaşma bayramın ikinci günü parti genel merkezinde yapılacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise bayramı memleketi Kocaeli’de karşılayacak. Akşener, bayramın ikinci günü Ankara’da bulunacak ve partililerle bayramlaşacak.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da bayramı Ankara’da karşılayacak.