Siyaset yasağını çiğnedi
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

Amasra maden faciasına ilişkin TBMM Araştırma Komisyonu’na bilgi vermek için katılan Karadon Taşkömürü İşletme Müessesi Müdürü Fazlı Uncu’nun bu toplantıdan sekiz gün önce AKP Zonguldak İl Başkanı’nı ziyaret ettiği ortaya çıktı. Ziyaret, komisyonda tartışmalara neden oldu.


TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’nun sekiz saati aşan son toplantısında, soruşturmaya siyasi müdahale tartışması yaşandı. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Karadon Taşkömürü İşletme Müessesi Müdürü Fazlı Uncu’nun kazadan 25 gün sonra, 8 Kasım’da Zonguldak AKP İl Başkanı’nı ziyaret ettiğini bildirdi.

Yavuzyılmaz, “TTK bizim kurumumuz ama AK Parti’nin siyasi baskısı altında… Devlet memuriyetinde siyasi faaliyet yasağı var. Araştırma Komisyonu devam ettiği süreçte Zonguldak AK Parti İl Başkanı’nın bir yönlendirme yapıp yapmadığını nasıl ölçeceğiz” dedi.

Yavuzyılmaz’a yanıtı, oturumun AKP’li Başkanı Polat Türkmen verdi. Türkmen, bürokratların AKP’li isimleri ziyaret etmesinin normal bir durum olduğunu öne sürdü.

TBMM Araştırma Komisyonu’nda konuşan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdür Yardımcısı Bayram Arı, madenlerde gerçekleştirilen denetimlerin önceden haber verilerek yapıldığını söyledi.

TTK Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz da kazanın araştırılmasına yönelik engeller hakkında konuştu. Henüz ocakta yangının sürdüğünü bildiren Kiraz, “Yangının ne zaman söneceğiyle ilgili net bir şey söylemek mümkün değil, yangının sönmesi için yer altında gerekli barajlama işlemleri yapılmış ayrıca, yangının daha hızlı olarak sönmesi için yer altında o bölgeye azot basılmaktadır. Yangının seyri ortamdan günlük alınan numunelerle takip edilmektedir, kontroller sonucunda uygun değerler görüldüğünde barajlar açılacak ve kaza mahalline girilebilecektir” ifadelerini kullandı.