AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücreti 8500 lira olarak açıkladı. Rakama tepki gösteren siyasetçiler, AKP'nin emekçilere sefalet dayattığını vurguladı.

Siyasetçilerden asgari ücret yorumları: İktidar sefaleti dayatıyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlediği basın toplantısında yeni asgari ücreti 8500 lira olarak duyurdu.

Erdoğan'ın açıkladığı asgari ücrete tepki gösteren siyasetçiler, sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımda 'insanca bir ücret' için seçime dikkat çekti, agari ücret zammını ise 'sefalet' olarak tanımladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, enflasyon altında inleyen milyonların taleplerinin yok sayıldığını ifade etti.

Torun'un paylaşımı şöyle:

“Enflasyon altında inleyen milyonların talepleri yok sayıldı, asgari ücreti “tek kişi” belirledi. Sizin sırtınızdaki küfede hakkını yediğiniz milletin ahı var. 8.500 lirayla mutfaktaki yangın sönmeyecek. Biz geliyoruz ve emekçinin cebinden çalınan her kuruşu iade edeceğiz.”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin açıkladığı asgari ücrete dikkat çekerek, iktidarın 8 bin 500 TL’lik rakamla çalışanlara sefaleti dayattığını belirtti.

Buldan'ın paylaşımı şöyle:

“Bu öneriye ve işçilerin taleplerine kulağını tıkayan iktidar, açıkladığı 8 bin 500 TL’lik rakamla çalışanlara sefaleti dayatmaktadır. Bu sömürü düzenini değiştireceğiz. Sosyal adaleti bu ülkede hep birlikte tesis edeceğiz.”

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, “Bu düzeni değiştireceğiz, emekçiler insanca yaşamda buluşacak” diyerek tepki gösterdi.

Böke'nin paylaşımı şöyle:

“Bu düzeni değiştireceğiz! Emekçiler asgari ücrette, yoksullukta değil insanca yaşamda buluşacak. Emekçiler masada gerçekten temsil edilecek. Tüm ülke asgari ücret açıklamasını beklemek zorunda kalmayacak. Hep birlikte kalkınacağız, herkesin hakkını güvence altına alacağız!”

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer, 2023 yılı asgari ücreti için yaptığı açıklamada, “Seçim sürecine girilen ülkede, bugünlerde emekçilerin ağzına bir parmak bal çalınmak isteniyor. Oysa asgari ücret belirlenirken ilk önce işçi ve emekçilerin kayıpları giderilmeli ve her ay emekçilere gerçek enflasyon oranında zam yapılmalıdır” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “Bir kez daha “dağ fare doğurdu!” ifadeleri ile asgari ücret zammına tepki gösterdi.

Karamollaoğlu'nun paylaşımı şöyle:

“Bir kez daha “dağ fare doğurdu!” Sırtlarındaki küfede milyarca doları taşıyorlar ama emekçinin alın terinin hakkını taşıyamıyorlar! Bu iktidar, bu anlayış ve bu zihniyet değişmeden sonuç değişmeyecek! Asgari değil, “İnsanca Yaşam Ücreti” için geri sayım başlamıştır”

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, asgari ücret zammına “8500 TL’yi marifet gibi açıklayanlara karşı çok az daha sabır” sözleri ile tepki gösterdi.

Kaftancıoğlu'nun paylaşımı şöyle:

“Yetmez ama vatandaşın bu zor gününde idare eder diyerek partimizin önerdiği 10.128 lirayı bile emekçiye çok görerek 8.500 tl’yi marifet gibi açıklayanlara karşı çok az daha sabır. Haklısınız dayanacak gücünüz kalmadı ama yüzdük, yüzdük kuyruğuna geldik hep birlikte."

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, açıklanan 8 bin 500 TL asgari ücretin ‘açlık ücreti’ olduğunu belirtti.

Akdeniz'in paylaşımı şöyle:

“8500 TL açlık ücretidir! Çalışan emekçiler bir kez daha açlığa mahkum edilmiştir. Yıl içinde düzenleme sözü de yüksek enflasyon ortamında hikayedir! İnsanca yaşam için mücadeleyi yükselteceğiz, başka yolu yok bu işin.”

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Erdoğan için “Yine, yeniden patronları seçti. Sen sandığa gömülmeden akıllanmayacaksın” ifadelerini kullandı.

Baş'ın paylaşımı şöyle:

“Cumhurbaşkanı olarak açıkladığı son asgari ücrette de şaşırtmadı, emekçilerden 1 temsilcinin dahi olmadığı toplantıda milyonları sefalete mahkum etti. Yine, yeniden patronları seçti. Erdoğan, sen sandığa gömülmeden akıllanmayacaksın.”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, açıklanan asgari ücretin emekçiyi açlık ve yoksulluğa mahkum ettiğini vurguladı.

Sancar'ın paylaşımı şöyle:

“Faiz lobilerine, yandaşlara, savaş harcamalarına devasa kaynak ayıran iktidar, işçiye ise sefalet ücretini reva görmüştür. Açıklanan asgari ücret rakamı, emekçiyi açlık ve yoksulluğa mahkûm etmektedir. Alın terini sömüren bu adaletsizlik düzenini ortak mücadeleyle değiştireceğiz.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 8 bin 500 TL asgari ücretin sofradaki kayıpları telafi edemeyeceğini belirtti.

Ağbaba'nın paylaşımı şöyle:

“8500 TL Asgari ücret, ne yılın ortasında verilen eksik zammı, ne yılın ikinci yarısında enflasyon karşısındaki erimeyi ne de gelecek yıl ki muhtemel kayıpları karşılamadı, karşılamayacak. 8500 TL Asgari ücret, sofradaki kayıpları telafi etmeyecektir.”

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Erdoğan'ın 'Bizim sırtımızda küfe var' sözlerine tepki göstererek, "Sayın Erdoğan’ın 85 milyonu sırtında taşıdığı bir yüke benzetmesi gerçekten kabul edilmez. Eğer bu yükün altından kalkamıyorsanız bırakın gidin. 85 milyon sizin sırtınızdaki küfede yük değildir. Siz kendiniz artık yük oluyorsunuz. Lütfen bir an önce bırakın gidin. Mayıs, haziranı da beklemeyin. Meclis elinizin altında. Hemen mart ayında bir seçim ilan edin ve milletimizin bu ızdırabını bitirin" dedi.

Babacan'ın paylaşımı şöyle:

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, vergilerin artışına dikkat çekerek asgari ücrete yapılan zammın ‘müjde’ olarak verilmesine tepki gösterdi.

Beştaş'ın paylaşımı şöyle:

“Vergileri yüzde 100 artırın; yeniden değerlendirilme oranlarını yüzde 122’ye çıkarın asgari ücrete yüzde 54,5 artırdık deyip müjde verin! Asgari ücretlinin artan maaşı zamları ve vergileri karşılayamaz halde iken bu neyin müjdesidir?”